Moscova preferă să dețină direct controlul unor instituții din Moldova. Ajutorul în asta este nimeni altul decât procurorul general Stoianoglo

Procuratura Generală anunță vineri, 26 iunie, despre eliberarea a încă unei persoane din grupul Platon, implicat în Laundromatul rusesc și jaful bancar din 2014. Este vorba de Olga...

Procuratura Generală anunță vineri, 26 iunie, despre eliberarea a încă unei persoane din grupul Platon, implicat în Laundromatul rusesc și jaful bancar din 2014. Este vorba de Olga Punga, fostă angajată a Moldindconbank, instituție bancară controlată la acea vreme de Platon și care a fost condamnată la opt ani și jumătate de închisoare pentru escrocherii în proporții deosebit de mari. Olga Punga este însă doar o figurantă a așa-numitelor „dosare politice”, după cum le prezintă actuala conducere a Procuraturii Generale, pe când în realitate este vorba de personaje mai mult decât dubioase care nu sunt altceva decât instrumente ale serviciilor secrete ruse, mai exact – FSB.

Știrile despre eliberarea lui Veaceslav Platon, cunoscut ca „raiderul Nr 1 al spațiului CSI” au făcut deja înconjurul lumii. Autoritățile moldovene l-au eliberat pe „creierul” uneia dintre cele mai mari operațiuni de spălare de bani din istoria omenirii, așa-numitul „laundromatul rusesc”. Tot el, și unul din autorii jafului bancar din 2014. De asemenea, persoanele avizate cunosc foarte bine că laundromatul a fost organizat sub auspiciul și chiar controlul direct al FSB.

Apropo, anume reținerea și condamnarea lui Platon a înrăit Moscova, sau mai bine zis anumite cercuri de influență de la Kremlin împotriva fostei guvernări.

Dar Platon nu este nici pe departe singurul om al FSB, infiltrat în Republica Moldova, eliberat de actuala conducere a Procuraturii Generale în spatele așa-numitelor „dosare politice”.

Aici se încadrează perfect spionul Iurie Bolboceanu, fostul deputat, înregistrat în timp ce furniza informații secrete angajaților ambasadei Federației Ruse. Bolboceanu, cel care în 2014 a părăsit coaliția de guvernare și a încercat să atragă de partea sa și alți deputați pentru a împiedica ratificarea Acordului de Asociere cu UE. Bolboceanu a fost condamnat pentru trădare de Patrie, una din cele mai grave crime împotriva statului, ca actuala guvernare și procurorul general Alexandr Stoianoglo să-l declare curat ca lacrima și să-l elibereze necondiționat.

În același context se înscriu Vitalie Burlacu și Inga Baglai, cei care în aproximativ aceeași perioadă în care Bolboceanu părăsea guvernarea, umblau cu gențile pline cu dolari, transmiși de FSB și Platon, încercând să cumpere deputați ai guvernării ca să provoace o criză politică în ajunul ratificării Acordului de Asociere.

Exact așa a fost eliberată și Olga Punga, adjuncta lui Platon și cea care, apropo, a împărțit același avocat cu fostul premier Vlad Filat, unul din principalii beneficiari ai furtului miliardului, împreună cu Platon.

Apropo, Filat, condamnat în dosarul BEM a fost eliberat înainte de termen. Fiind încălcată vădit legea. Or, el trebuia să achite prejudiciile. Dar nu a întors niciun bănuț. A fost eliberat de Dodon pentru că i-a promis că-i va crea probleme Maiei Sandu la alegerile prezidențiale.

În aceeași listă se înscrie Pavel Grigorciuk, un marginal finanțat de Platon prin intermediul avocatului său, Rudenko și a fostului lider Antifa, Grigore Petrenko.

De asemenea, David Davitean, un gangster și hoț, plătit de FSB să facă declarații false în interesele lui Renato Usatîi, pe atunci unul din favoriții acestei structuri.

În același context se înscriu și contrabandistul cu anabolizante Sergiu Cebotari, dar și „eroul” Gheorghe Petic, judecat pentru întreținerea relațiilor sexuale fără acordul victimelor, etc.

Toate aceste eliberări ale unor personaje mai mult decât controversate confirmă informațiile care apar tot mai des în presă despre subordonarea directă a procurorului general Stoianoglo față de Moscova. Comentatorii scriu că de fapt Stoianoglo a devenit favoritul Moscovei în Republica Moldova, surclasându-l pe Igor Dodon.

„În Republica Moldova asistăm la o schimbare de paradigmă. Sunt deja mai multe fapte care confirmă faptul că Federația Rusă și-a updatat strategia în ultima vreme, a schimbat jocul și nu se mai mulțumește să mizeze doar pe ajutorul și loialitatea politicienii pro-ruși, servili, ci începe să își numească proprii oameni în structurile statului, în structurile de forță, cu care să controleze inclusiv factorul politic. Dacă până nu de mult, Federația Rusă se mulțumea să sprijine un lider politic care gestiona sau controla instituțiile statului, după era Plahotniuc și mai ales după apariția imaginilor cu un Igor Dodon abonat la kuliokul lui Plahotniuc, Moscova preferă să dețină direct controlul unor instituții”, notează într-un articol portalul Deschide.md.

Autorul articolului, Cristian Hrițuc, concluzionează că Rusia preia controlul asupra instituțiilor din Republica Moldova, iar Stoianoglo are rolul de „prima vioară”. „Toate aceste eliberări sunt dovezile unui nou tablou de joc. Federația Rusă preia controlul instituțiilor, își numește oamenii și joacă în paralel. Politicienii servili sunt buni de folosit, dar și mai buni sunt oameni precum Stoianoglo, care au o dependență și mai mare de Moscova”, notează acesta.

In this article