Moldova și Polonia își consolidează eforturile în lupta cu propaganda rusă

Republica Moldova și Polonia își consolidează eforturile în lupta cu propaganda rusească, dar și lupta pentru un spațiu cibernetic sigur. Războiul hibrid nu este doar o sintagmă obișnuită,...

Republica Moldova și Polonia își consolidează eforturile în lupta cu propaganda rusească, dar și lupta pentru un spațiu cibernetic sigur.

Războiul hibrid nu este doar o sintagmă obișnuită, ci este un instrument de luptă al Rusiei care are ca scop destabilizarea națiunilor și distrugerea perspectivelor de colaborare între țări, transmite breakingnews.md cu referire la IPN.

Declarațiile au fost făcute la conferința de presă susținută  de premierul Dorin Recean și prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, care efectuează o vizită la Chișinău. Oficialii au semnat un memorandum de înțelegere privind cooperarea în domeniul securității cibernetice.

Premierul Dorin Recean a declarat că Republica Moldova și Polonia au secole de experiență de colaborare, iar această vizită la Chișinău reprezintă simbolic efortul de a crește spectrul profunzimea cooperării moldo-poloneze. „Am discutat evident agenda de securitate și problemele de securitate din regiune, dar la fel am trecut în revistă agenda noastră bilaterală. De asemenea, am discutat problemele pe care le cauzează, din punct de vedere al securității, agresiunea Rusiei în Ucraina. Ne-am exprimat suportul pentru poporul ucrainean, susținând pacea și libertate în regiune, dar, în primul rând, în Ucraina. Condamnăm ferm invazia ilegală a Rusiei în țara vecină și ne exprimăm sprijinul pentru restabilirea integrității teritoriale a Ucraine”, a notat șeful executivului.

Dorin Recean i-a mulțumit omologului său pentru sprijinul consecvent oferit Republicii Moldova de către Polonia de-a lungul anilor. Este vorba despre peste 260 de proiectele de modernizare a Republicii Moldova în domeniul de dezvoltare regională, dezvoltare rurală și agricolă, dar și în domeniul de bună guvernare etc. „Construcția statutului, construcția instituțiilor reziliente este importantă pentru ca să putem crește bunăstarea cetățenilor și, respectiv, să construim Europa acasă. Ne dorim să continuăm și să aprofundăm colaborarea între Polonia și Republica Moldova, în mod prioritar în domeniul agricol și în domeniul transportului, dar la fel apreciem agenda largă de colaborare în domeniul afacerilor interne, apărării, digitalizării și securității energetice”, a mai spus premierul.

Prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a spus că Polonia și Republica Moldova sunt țări care încearcă să ajute și să furnizeze securitate, în acest sens fiind unite în sprijinul Ucrainei. „Înțelegem perfect amenințările legate de războiul hibrid din partea Rusiei, șantajul legat de gaze, de energie, atacurile energetice care sunt văzute și în Republica Moldova, și în Polonia, și propaganda rusească – atât de activă în Moldova și în Polonia. Acestea sunt provocările noastre comune. Ambele țări sunt în umbra războiului de peste un an și ne confruntăm cu consecințele războiului”, a menționat Mateusz Morawiecki.

„În istoria noastră a fost un eveniment foarte important, când am aderat la NATO, acum 25 de ani, și când am aderat la Uniunea Europeană, în anul 2004. Acum trebuie să facem tot posibilul ca Republica Moldova să devină parte a Uniunii Europene. Sprijinul nostru este pe mai multe niveluri”, a spus premierul polonez. Polonia va acorda un lot de 20 de generatoare de curent pentru spitalele și alte instituții din Moldova.

În cadrul întrevederii celor doi premieri a fost aprobat o declarație comună care se referă la relațiile bilaterale dintre Republica Moldova și Polonia.

In this article