Misterul morții lui Evgheni Prigojin – Kremlinul reacționează după dezvăluirile WSJ

Kremlinul a acuzat vineri Wall Street Journal că publică “pulp fiction”, după ce a relatat că moartea şefului grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, într-un accident de avion a fost orchestrată...

Kremlinul a acuzat vineri Wall Street Journal că publică “pulp fiction”, după ce a relatat că moartea şefului grupului de mercenari WagnerEvgheni Prigojin, într-un accident de avion a fost orchestrată de înaltul oficial din domeniul securităţii Nikolai Patruşev, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

WSJ a relatat că avionul privat în care se afla Prigojin a fost doborât prin detonarea unei mici bombe plasate sub o aripă. Publicaţia citează oficiali de intelligence occidentali sub protecţia anonimatului şi un fost ofiţer de informaţii rus.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a spus că a văzut articolul, dar că nu îl va comenta. “În ultimul timp, din nefericire, Wall Street Journal a fost foarte ataşată de producţia de pulp fiction”, a adăugat el totuşi, referindu-se la un anumit tip de ficţiune senzaţionalistă şi şocantă publicată în revistele americane din hârtie de proastă calitate încă înainte de sfârşitul secolului al XIX-lea. “Pulp Fiction” este şi titlul unui film de Quentin Tarantino din 1994, care s-a bucurat de un succes mondial.

Prigojin, şeful grupului de mercenari care a luptat alături de armata Rusiei în Ucraina, a avut o dispută de durată cu conducerea militară a ţării care a culminat cu o revoltă pe faţă la sfârşitul lui iunie. Aceasta a luat repede sfârşit, dar a fost percepută drept cea mai serioasă provocare pentru controlul pe care Putin îl exercită asupra puterii de un sfert de secol.

Prigojin a murit într-un accident de avion exact două luni mai târziu. Kremlinul a respins anterior drept “o minciună absolută” sugestia că acesta ar fi fost ucis la ordinele lui Putin. Liderul de la Kremlin a sugerat în octombrie că prăbuşirea a fost provocată de detonarea unor grenade de mână în interiorul avionului.

Alte nouă persoane şi-au pierdut viaţa în accident: alţi doi responsabili de top ai Wagner, patru gărzi de corp ale lui Prigojin şi trei membri ai echipajului.

Patruşev, în vârstă de 72 de ani, este un fost şef al serviciului de securitate FSB care acum este secretarul Consiliului rus de securitate şi este considerat unul dintre cei mai influenţi adepţi ai unei linii dure dintre consilierii apropiaţi ai lui Putin.

Cei doi se cunosc încă de când lucrau împreună în KGB sovietic la Sankt Petersburg, în anii 1970.

In this article