Maia Sandu infirmă zvonurile precum că Moldova ar cumpăra armament

Întâlnire aprinsă între locuitorii din satul Pîrlița, raionul Fălești și președinta Maia Sandu. Oamenii și-au spus păsul și au cerut ajutor din partea statului. Subiectul despre faptul că...

Întâlnire aprinsă între locuitorii din satul Pîrlița, raionul Fălești și președinta Maia Sandu. Oamenii și-au spus păsul și au cerut ajutor din partea statului. Subiectul despre faptul că Republica Moldova ar urma să cumpere armament a fost pe voci ridicate.

„Distribuiți o minciună a socialiștilor despre faptul că noi cumpărăm armament. Nu am spus asta niciodată. Au spus-o socialiștii. Vreau să clarificăm lucrurile aici. Noi nu cumpărăm armament și nu cheltuim banii poporului pentru armament”, a declarat șefa statului, transmite breakingnews.md cu referire la nordnews.md.

Un agricultor din localitate a cerut socoteală președintei pentru tranzitarea cerealelor din Ucraina, care îi provoacă pierderi enorme.

„Întrebarea mea ca agricultor, care mă doare în primul rând: de ce ați dat voie tranzitarea cerealelor din Ucraina. Am încercat să scot o cantitate de grâu la vânzare și mi s-a reproșat că dacă nu vreau cu 4,5 lei, din Ucraina se aduce marfă foarte multă la preț mic. Asta ar însemna că prețul pâinii trebuie să scadă. Corect?”

„Da, noi trebuie să dăm o mână de ajutor pentru că nu dă Doamne să ni se întâmplă nouă ce li se întâmplă lor și trebuie să ajutăm cum putem. Dumneavoastră știți bine că și până la război am avut probleme cu cerealele și cu uleiul din cauza monopolului”, a răspuns Maia Sandu.

Sătenii s-au plâns că nu au apeduct, deși li s-a promis că vor avea apă la robinet cu mulți ani în urmă.

„Mai mulți ani de zile ne trag apă? A venit un partid și s-a dus, a venit alt partid. Sunteți al treilea partid. Stăm cu țevile trase, dar nu avem apă. Ni s-a spus că vom avea apă”, a spus un bărbat din sală.

Din cauza că localitatea este implicată într-un alt proiect, nu a putut să aplice în acest an la Programul „Sat European”.

„Proiectul „Sat European” este anual. Finalizați această etapă, după care finalizați și aplicați pentru o nouă tranșă. Dacă sunt 30 de milioane de lei va dura câțiva ani”, a adăugat Maia Sandu.

Președinta a ținut să menționeze că ne așteaptă o iarnă grea în legătură cu criza energetică, dar R. Moldova caută soluții și alternative.

„Cred că ne pregătim pentru o iarnă grea. Ceia ce putem face este să asigurăm oamenii cu lemne. Știu că ministerul a solicitat primarilor să acumuleze informația cu privire la necesitățile de lemne în fiecare localitate. Vom păstra prețul pentru a evita speculațiile. Acum vom investi mai mult în energia solară pentru că este mai ieftină și pe termen lung, dar investițiile, la început, sunt mai mari”, a menționat președinta.

Oamenii spun că așteaptă de la actuala guvernare pensii mai mari și să facă ordine în mai multe domenii.

„Pensia e mică -1200 de lei. Asta e pensie? Nu. Gazul e scump, cărbunele e scump.”

„Dacă ar fi posibil să ne oferă ajutor pentru a avea apă. Nu avem nici cartofi, nici fasole, nici morcov.”

„Problema este că transferurile de bani erau mici pentru costul proiectului, iată de ce lucrările durează mult. Sperăm să apelăm și noi la Fondul Național de Dezvoltare Regională și Locală și vom beneficia și noi de un contract mai mare și finalizăm apeductul”, a declarat Sergiu Neagu, primarul s. Pîrlița.

Ulterior, Maia Sandu a vizitat satul Răuțel din raionul Fălești.

 

In this article