Macron nu l-a putut convinge pe Xi Jinping să acuze Rusia de agresiune în Ucraina

Președintele chinez Xi Jinping nu a arătat niciun semn că își va schimba poziția față de războiul pornit de Rusia în Ucraina, după discuțiile de joi cu omologul...

Președintele chinez Xi Jinping nu a arătat niciun semn că își va schimba poziția față de războiul pornit de Rusia în Ucraina, după discuțiile de joi cu omologul francez Emmanuel Macron, scrie Politico Europe. 

În a doua zi a vizitei de stat a președintelui francez în China, liderul de la Beijing și-a exprimat poziția deja cunoscută cu privire la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, spunând că „toate părțile” au „preocupări rezonabile de securitate”.

Xi Jinping nu a dat niciun indiciu că își va folosi influența pentru a ajuta la terminarea războiului, mai scriu jurnaliștii de la Politico.

„China este dispusă să facă apel împreună cu Franța la comunitatea internațională să rămână rațională și calmă”, a spus liderul chinez, în timpul unei conferințe de presă la Beijing.

„Discuțiile pentru pace ar trebui reluate cât mai curând posibil, ținând cont de preocupările rezonabile de securitate ale tuturor părților, cu referire la Carta ONU… căutând soluții politice și construind un cadru de securitate european echilibrat, eficient și durabil”, a mai adăugat Xi Jinping, stând lângă Macron.

Președintele francez a ajuns miercuri în China în speranța de a-l convinge pe liderul chinez să-și folosească influența față de Rusia pentru a pune capăt războiului din Ucraina și pentru a determina Beijingul să se pronunțe împotriva amenințării Kremlinului de a găzdui rachete nucleare în Belarus.

În schimb, Macron și Xi au petrecut o oră și jumătate de discuții bilaterale care au fost descrise drept „france și constructive” de un oficial al Palatului Elysée, înainte de a semna mai multe acorduri, inclusiv vânzarea de avioane Airbus, precum și în ceea ce privește cooperarea culturală.

În timpul ceremoniei de semnare a acordului, fiecare ministru și director de afaceri chinez l-a salutat pe Xi înainte de a semna contractele cu omologii lor francezi.

Jurnaliștii de la Politico spun că Macron a vorbit aproximativ de două ori mai mult decât gazda lui în timpul conferinței de presă, iar Xi a părut uneori nerăbdător și enervat în timp ce Macron continua să vorbească. La conferința de presă, Macron a făcut apel la Xi să condamne în mod explicit agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

„A vorbi despre pace și stabilitate înseamnă a vorbi despre războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei. Ați făcut câteva comentarii importante. Acesta este un război care ne implică pe toți, deoarece un membru al Consiliului de Securitate a decis să încalce Carta ONU. Nu putem accepta asta”, a spus Macron.

De asemenea, el a criticat amenințarea Rusiei de a staționa arme nucleare în Belarus ca fiind „neconformă” cu acordurile nucleare internaționale.

In this article