Legea, prin care Filat a fost eliberat, SUSPENDATĂ

Aplicarea de către instanțele de judecată a reducerii pedepsei condamnatului deținut în condiții precare de detenție va fi suspendată. Deputații au votat, în ședința de azi, un proiect...

Aplicarea de către instanțele de judecată a reducerii pedepsei condamnatului deținut în condiții precare de detenție va fi suspendată. Deputații au votat, în ședința de azi, un proiect în acest sens. 

Noile prevederi nu se vor aplica în privința plângerilor depuse până la data intrării în vigoare a prezentei legi. Totodată, Guvernul, până la 1 septembrie 2020, va prezenta Parlamentului un proiect de lege privind perfecționarea mecanismului compensator.

Potrivit datelor Administrației Naționale a Penitenciarelor, până la data de 10 februarie 2020, au fost înregistrate 5372 plângeri ale deținuților cu privire la condițiile precare de detenție din instituțiile penitenciare din țară, din totalul de aproximativ 6700 deținuți aflați în custodia statului. Din numărul total de plângeri adresate au fost examinate 3445, iar soluții au fost pronunțate în cazul a 2402 de plângeri.

Amintim că fostul premier, Vlad Filat, a fost eliberat înainte de termen datorită acestei prevederi. Atunci, mai multe voci au spus că Filat a ieșit din pușcărie datorită Maiei Sandu, care atunci se afla la guvernare. Astfel lidera PAS i-ar fi întors datoriile fostului șef de partid.

In this article