La Chișinău a fost marcată Ziua Mondială a Refugiatului (FOTO)

Ziua Mondială a Refugiatului a fost marcată, aseară, la Chișinău printr-o expoziție de pictură și un concert susținut de mai mulți artiști din Moldova și Ucraina. Printre interpreți...

Ziua Mondială a Refugiatului a fost marcată, aseară, la Chișinău printr-o expoziție de pictură și un concert susținut de mai mulți artiști din Moldova și Ucraina. Printre interpreți s-au numărat Pașa Parfeni și Adrian Ursu, saxofonistul ucrainean Igor Znatokov și cântărețele din țara vecină Olga și Olesya Shevchenko, soția Excelenței sale Ambasador al Ucrainei în Moldova. Ultima a cântat o piesă în limba română și le-a transmis un mesaj de mulțumire moldovenilor, la fel în română, pentru faptul că i-au primit pe ucraineni ca pe frați.

Evenimentul a fost organizat de către Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR), la Muzeul Național de Istorie, și a reunit reprezentanți ai mai multor ambasade și organizații internaționale, dar și ucraineni nevoiți să fugă din calea războiului, care au găsit un adăpost în țara noastră. Printre ei a fost și Anastasia Ciorninkaia, care le-a mulțumit moldovenilor pentru ospitalitate și a povestit despre suferința prin care trec acum conaționalii săi: „Noi locuiam în casele noastre, eram în siguranță, beam ceai, construiam planuri de viitor, însă într-o bună zi, la ora 5 dimineața, am auzit explozii, un sunet cumplit care ne-a schimbat viețile pentru totdeauna. Mii de oameni și-au părăsit atunci casele și au traversat frontiera cu Moldova. Voi ne-ați întâlnit la vamă, ne-ați hrănit, ne-ați adăpostit. Promit, de pe această scenă, că voi transmite următoarelor generații cum ne-ați ajutat!”.

Francesca Bonelli, reprezentanta UNHCR în Moldova, la fel și-a exprimat recunoștința față de oamenii și guvernul Republicii Moldova, donatorii, partenerii care au oferit ajutor umanitar și toți cei care contribuie la soluționarea crizei refugiaților. „În cele câteva luni petrecute în Republica Moldova, am fost martoră la marea ospitalitate pe care moldovenii au acordat-o refugiaților și am descoperit că acest lucru își are rădăcinile în Casa Mare, tradiția potrivit căreia cea mai bună cameră din casă este rezervată pentru oaspeți”, a menționat Francesca Bonelli, care a făcut un apel pentru a spori sprijinul internațional pentru refugiați și populația locală.

La eveniment au mai participat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari, și secretarul de stat în cadrul Ministerului de Interne, Jana Costachi. Cei doi oficiali au lăudat eforturile tuturor celor implicați în răspunsul la criza refugiaților. „Meritul cel mai mare aparține nu Ministerului, nu Guvernului, ci comunității și voluntarilor. Astăzi, peste 95% dintre refugiați sunt găzduiți de familii de moldoveni sau și-au găsit locuințe pe cont propriu. Putem avea cei mai buni miniștri, cei mai buni parteneri de dezvoltare, cele mai bune planuri de acțiune, dar nu vom reuși nimic dacă nu vom avea cel mai important lucru dintre toate – Pace!”, a declarat Marcel Spătari.

Șeful Centrului Unic de Gestionare a Crizei Refugiaților, colonelul Adrian Efros, a  menționat că, din februarie și până în prezent, peste jumătate de milion de refugiați ucraineni au tranzitat teritoriul țării noastre, iar peste 80 de mii se află în prezent aici, jumătate dintre ei fiind copii. În această perioadă, peste 100 de bebeluși ucraineni s-au născut în Republica Moldova, iar peste 6000 de copii din țara vecină au fost încadrați în sistemul nostru de învățământ.

Ziua Mondială a Refugiatului a fost celebrată pentru prima data pe 20 iunie 2001 și a fost creată de Organizația Națiunilor Unite pentru a onora refugiații din întreaga lume. În fiecare an, evenimentul celebrează puterea și curajul oamenilor care au fost forțați să-și părăsească țara de baștină ca să rămână în viață din cauza conflictelor sau a persecuțiilor. Deși este important să protejăm și să îmbunătățim viața refugiaților în fiecare zi, Ziua Mondială a Refugiatului ajută la concentrarea atenției globale asupra situației acestor persoane și creează oportunități de sprijinire a acestora. În prezent, peste 85 de mii de refugiați se află în Republica Moldova, dintre care 82 de mii sunt ucraineni, iar peste 3700 – cetățeni de alte naționalități.

In this article