Judecătoria sectorului Râșcani respinge cererea de înregistrare a căsătoriei LGBT

Judecătoria sectorului Râșcani a respins plângerea cuplului LGBT Albina Ciuprin și Anhelina Kulyk împotriva Agenției Servicii Publice, care le-a refuzat înregistrarea căsătoriei. În total, cinci cupluri formate din...

Judecătoria sectorului Râșcani a respins plângerea cuplului LGBT Albina Ciuprin și Anhelina Kulyk împotriva Agenției Servicii Publice, care le-a refuzat înregistrarea căsătoriei. În total, cinci cupluri formate din persoane de același sex au dat în judecată statul, iar aceasta este prima decizie.

Albina Ciuprin din R. Moldova și Anhelina Kulyk din Ucraina au depus o cerere de înregistrare a căsătoriei în martie 2023. După ce Agenția Servicii Publice (ASP) a refuzat să înregistreze căsătoria, cuplul a atacat în instanță decizia.

Pe 3 aprilie 2024, Judecătoria Râșcani a respins cererea împotriva ASP. Cuplul spune că va ataca decizia la Curtea de Apel.

„Suntem triste, ne-am așteptat la o decizie pozitivă. Am crezut că legea e mai presus de toate, dar nu e așa. Vom merge mai departe și ne vom apăra drepturile”, a spus Europei Libere Albina Ciuprin.

Instanța încă nu a publicat hotărârea în care să explice motivele care au stat la baza acestei decizii. Europa Liberă a cerut un comentariu de la ASP, dar nu a primit, deocamdată, un răspuns.

 

Administratoarea organizației pentru apărarea și promovarea drepturilor LGBT „GenderDoc-M”, Angelica Frolov, spune că decizia instanței reprezintă o încălcare a drepturilor omului.

„Hotărârile CEDO sunt prioritare în fața legilor locale, asta scrie chiar și în Constituție. Dacă CEDO a zis că orice stat membru al Consiliului Europei trebuie să recunoască și să protejeze prin lege cuplurile formate din persoane de același sex, atunci statul nostru este obligat să aplice legea”, a spus Europei Libere Angelica Frolov.

Acum un an, și cuplul format din activiștii LGBT Angelica Frolov și Leo Zbanke a depus o acțiune în instanță în care a cerut statului drepturi egale, după ce ASP a refuzat să le oficializeze relația.

În cazul lor, prima ședință va avea loc la sfârșitul lui aprilie. În lunile iunie, octombrie și noiembrie urmează să fie examinate cererile depuse de alte trei cupluri LGBT.

Cuplurile intenționează să se plângă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), dacă vor pierde toate procesele în instanțele naționale. „Vom ajunge la CEDO și vom câștiga”, este convinsă Frolov.

Angelica Frolov și Leo Zbanke a fost primul cuplu LGBT din R. Moldova care a depus o cerere de înregistrare a căsătoriei, în februarie 2023, după ce, în ianuarie, CEDO a spus că țările care fac parte din Consiliul Europei, inclusiv R. Moldova și România, trebuie să recunoască și să protejeze prin lege familiile formate din persoane de același sex.

Autoritățile moldovene nu au comentat decizia CEDO și nu au făcut modificări legislative în această privință în anul care s-a scurs de atunci.

Sursa

Pentru știri de ultimă oră, urmărește-ne pe canalul nostru de TELEGRAM!

In this article