Japonia și UNHCR sprijină A.O. „Societatea Invalizilor din R. Moldova” cu echipament modern

Cu sprijinul Japoniei, UNHCR, agenția ONU pentru refugiați, oferă Asociației Obștești Societatea Invalizilor din Republica Moldova (AOSIRM) echipamente, inclusiv două mașini cu acces pentru  scaune cu rotile, generatoare...

Cu sprijinul Japoniei, UNHCR, agenția ONU pentru refugiați, oferă Asociației Obștești Societatea Invalizilor din Republica Moldova (AOSIRM) echipamente, inclusiv două mașini cu acces pentru  scaune cu rotile, generatoare de curent, laptopuri, imprimante și 200 de truse de igienă pentru adulți și copii. Această asistență ajută la creșterea capacității AOSIRM de a identifica, ajunge și  sprijini mai multe persoane aflate în nevoie – atât moldoveni, cât și refugiați.

În acest fel, abordarea bazată pe comunitate a UNHCR este concepută pentru a investi în parteneri precum AOSIRM pentru a sprijini în mod durabil refugiații, comunitățile locale și  persoanele cu dizabilități.

Asociația Obștească Societatea Invalizilor din Republica Moldova are o istorie îndelungată de  susținere și promovare a unei legislații, politici și reprezentări mai incluzive ale persoanelor cu dizabilități în structurile guvernamentale. Asociația acționează, de asemenea, ca centru principal  pentru furnizarea de echipamente de asistență și ajutor pentru persoanele care necesită ajutor.  Asociația deservește nu numai cetățenii Republicii Moldova, ci și refugiații din Ucraina, cu  sprijinul UNHCR.

„Acest echipament ne va încuraja și mai mult în activitățile planificate pentru a ajuta refugiații din  Ucraina și concetățenii noștri”, a declarat Mihail Marginean, președintele AOSIRM. „De asemenea, această donație ne va ușura problemele logistice și implementarea diferitelor proiecte planificate. Parteneriatul nostru cu UNHCR contribuie la creșterea capacității organizației noastre și ne ajută să  devenim mai puternici și mai viabili pentru beneficiarii noștri.”

Proiectele de acest tip sunt ghidate de abordarea UNHCR bazată pe drepturile persoanelor cu  dizabilități, reflectată în Convenția ONU, concentrându-se pe implicarea activă a persoanelor cu  dizabilități în toate deciziile care le afectează.

„Când Rusia și-a început agresiunea împotriva Ucrainei, mulți oameni, toți vulnerabili, au fost nevoiți  să fugă pentru a-și salva viețile. Este ușor de observat că persoanele cu dizabilități au întâmpinat cele  mai mari dificultăți în călătoria spre siguranță”, a declarat Yoichiro Yamada, Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova. „Activitățile UNHCR, împreună cu cele ale Republicii Moldova și ale poporului  său,  întruchipează umanitatea și compasiunea.”

Cu o contribuție de peste 9 milioane de dolari SUA în acest an pentru operațiunea UNHCR în  Republica Moldova, Japonia este unul dintre principalii donatori ai UNHCR și un aliat strategic în  răspunsul la problema refugiaților din această țară. Sprijinul Japoniei a permis UNHCR să ofere o  gamă largă de asistență refugiaților și comunităților gazdă vulnerabile din Republica Moldova.

„Japonia este un partener important pentru investițiile noastre în capacitatea comunității aici, în  Republica Moldova”, a declarat Francesca Bonelli, reprezentanta UNHCR în Republica Moldova.  „Continuăm să sprijinim inițiative precum AOSIRM care lucrează atât cu moldovenii, cât și cu refugiații  cu dizabilități.”

Sprijinul Japoniei pentru inițiative globale importante, cum ar fi Obiectivele de Dezvoltare  Durabilă, Securitatea Umană și legătura umanitarism – dezvoltare – pace, o identifică fără îndoială ca  un susținător cheie al refugiaților și persoanelor strămutate.

UNHCR sprijină în mod activ societatea civilă în ceea ce privește serviciile pentru refugiați și  comunitățile gazdă.

Republica Moldova a primit mai mulți refugiați din Ucraina pe cap de locuitor decât orice altă țară  din întreaga lume: de la începutul războiului, la fiecare trei cetățeni moldoveni, le revine o  persoană din Ucraina. La 21 martie 2023, din totalul de 791 093 de refugiați ucraineni sosiți, 100  366 au rămas în Republica Moldova, dintre care 60% sunt femei și 46% sunt copii.

In this article