Ion Ceban critică specialiștii și miniștrii care contestă stabilirea taxelor locale

Rupe tăcerea! Ion Ceban a adus în discuție specialiștii și miniștrii din economie care, în opinia sa, au adus economia Republicii Moldova într-o situație critică. „Unii specialiști, inclusiv...

Rupe tăcerea! Ion Ceban a adus în discuție specialiștii și miniștrii din economie care, în opinia sa, au adus economia Republicii Moldova într-o situație critică.

„Unii specialiști, inclusiv miniștri, vicepremieri în economie de la Guvern, critică stabilirea taxelor locale în ultimii ani la Primăria Chișinău. Acești oameni, care au adus economia Republicii Moldova de râpă, având cea mai mică creștere economică din regiune, nu facem referință la alte state din Caucaz, România sau Țările Baltice. Este destul să privim spre Ucraina, unde este război și unde prețurile sunt mai mici, creșterea economică este mai mare, costurile la resursele energetice sunt mai mici. În Republica Moldova au aprobat bugetul consultându-l în 7 ore. Cel mai grav este că vorbesc prostii și fac prostii în ceea ce realizează zi de zi în diferite domenii pe care le realizează”, a declarat primarul Ion Ceban.

El a subliniat că metodologia privind stabilirea taxelor locale în Primăria municipiului Chișinău a fost elaborată cu suportul experților USAID și a considerat criticile aduse de unii specialiști drept nejustificate.

„Din 2020, Primăria Chișinău a semnat un memorandum de înțelegere, împreună cu Programul Comunitatea mea, USAID, unul din subiectele abordate fiind elaborarea unui mecanism sau metodologii de stabilire a taxelor locale în Chișinău. Acești experți, locali și internaționali, experții din Primăria Chișinău au recomandat ajustarea anuală a taxelor locale care erau fie neschimbate de mai mulți ani, altele stabilite haotic cu majorări foarte mari, ca aceste taxe să fie ajustate anual la rata inflației anului anterior încheiat. Din 2021, Primăria Chișinău stabilește aceste taxe anuale în baza metodologiei, ca să aducă agenților economici previzibilitate în stabilirea taxelor. Astfel de mecanisme nu există nici într-o localitate din Republica Moldova”, a explicat primarul.

Ion Ceban a subliniat că, în ciuda presiunii pe mediul de afaceri, Primăria Chișinău a decis să ajusteze taxele cu doar 6% în loc de 28,7%, ceea ce a costat bugetul municipal peste 60 de milioane de lei.

„Noi vom merge și în continuare cu acest suport, în limita atribuțiilor. Considerăm că, când se expune un ministru, ar trebui să fie conștient asupra informației pe care o transmite, să consulte sursele înainte de a se expune. Noi am avut peste 20 de consultări ale taxelor locale, anume în acest an, unde a fost invitat mediul de afaceri, mediul academic, Asociațiile de business, inclusiv miniștri și oricine care era interesat de acest subiect”, a adăugat primarul general.

In this article