Incompetență crasă ori rea intenție? De ce statul a pierdut 4 luni în procesul de recuperare a Aeroportului Chișinău

Din cauza Guvernului Maiei Sandu, statul a pierdut 4 luni în procesul de anulare a contractului de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău. Actualul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi,...

Din cauza Guvernului Maiei Sandu, statul a pierdut 4 luni în procesul de anulare a contractului de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău. Actualul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi, a acuzat-o direct pe predecesorul său în fotoliul de la minister, Olesea Stamate, fie de rea intenție, fie de proastă competență. Asta după ce Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, a emis, în data de 14 ianuarie, o încheiere prin care a decis să acorde Agenției Proprietăți Publice un termen de 20 zile pentru înlăturarea lacunelor din acțiunea înaintată de Guvernul Maiei Sandu cu privire la declararea nulității contractului de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău, depusă pe data de 10 septembrie 2019, transmite Politics.MD, citat de BreakingNews.MD.

Potrivit lui Nagacevschi, instanța a emis aceasă încheiere „pentru ca acțiunea să nu fie declarată inadmisibilă”.

„Actualmente Ministerul Justiției în colaborare cu APP vor depune toate eforturile, astfel încât procesul de judecată să poată fi pus pe rol în vederea soluționării litigiului și pretențiilor statului cu privire la iregularitățile legate de concesionarea aeroportului Chișinău”, a scris ministrul pe pagina sa de socializare.

Pe 10 Septembrie 2019, APP a înaintat o cerere de chemare în judecată împotriva SRL ,,Avia-Invest” privind nulitatea contractului de concesionare a Aeroportului Chișinău. Acțiunea a fost pregătită de către ministrul Justiției din Cabinetul Sandu,  Olesea Stamate.

Potrivit lui Nagacevschi, la întocmirea acțiunii au fost comise unele gafe procesuale, motiv pentru care Judecătoria Chișinău a decis să acorde APP un termen de 20 zile pentru înlăturarea lacunelor.

„Datorită acestor gafe am pierdut 4 luni. Patru luni în cazul unui obiectiv, care membrii fostului executiv îl declarau strategic important şi acum încearcă să ne acuze că nu întreprindem măsuri hotărâte. Noi acționăm hotărât şi competent. Întrebarea e – ce au făcut ei?”, întreabă Nagacevschi.

Președintele țării, Igor Dodon, a declarat în repetate rânduri că subiectul concesionării ilegale a Aeroportului Internațional Chișinău este unul ce ține de securitatea țării și siguranța cetățenilor.

„Aeroportul Internațional Chișinău a fost dat ilegal în concesiune unei grupări criminale și el trebuie sa revină înapoi la stat. Alte variante nu există”, a declarat președintele.

Potrivit lui Dodon, singura soluție legală și corectă rămâne întoarcerea Aeroportului Internațional la stat, iar instituțiile statului trebuie să asigure reintrarea în legalitate și normalitate a singurei porți aeriene a țării.

„Dacă instituțiile statului nu vor reuși sa facă acest lucru într-o perioada rezonabilă, înseamnă că vor urma urma demisii până când vom găsi oameni curajoși care să aplice legea așa cum trebuie”, a spus anterior Dodon.

In this article


Join the Conversation