În Comisia parlamentară au fost prezentate informații actualizată a dosarului legat de Aeroportul Internațional Chișinău

Informația privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău a fost audiată, marți, în cadrul ședinței Comisiei parlamentare de control al finanțelor publice. Vicedirectorul Agenției Proprietății Publice, Mihai Soțchi, a amintit...

Informația privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău a fost audiată, marți, în cadrul ședinței Comisiei parlamentare de control al finanțelor publice.

Vicedirectorul Agenției Proprietății Publice, Mihai Soțchi, a amintit că agenția a transmis o cerere de chemare în judecată împotriva ”Avia Invest” SRL privind recunoașterea nulității contractului de concesiune a activelor aflate în gestiunea Aeroportului Internațional Chișinău și a terenului aferent acestora. Cererea a fost înregistrată în data de 10 septembrie 2019, dar până la ora actuală încă nu a fost examinată de instanță.

În raportul Ministerului Justiției se menționează că, Centrul Internațional pentru Soluționarea Disputelor de Investiții de la Washington nu i-a comunicat încă cererea privind inițierea procedurii de arbitraj, în baza adresării ”Avia Invest”.  Potrivit reprezentanților Guvernului, în legătură cu această cauză a fost demarată procedura legală cu privire la reprezentarea intereselor statului în instanțele judecătorești și în instituțiile de arbitraj naționale și internaționale.

Deputații Comisiei de control al finanțelor publice au constatat o tergiversare în implementarea recomandărilor formulate prin hotărâre de Parlament cu privire la concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău.

Recent, Curtea Constituțională a anulat o lege votată de Guvern prin asumare de răspundere, potrivit căreia jumătate din taxa aeroportuară de 9 euro, percepută de compania lui Ilan Șor – Avia Invest, urma să fie virată în bugetul național.  Apărători ai intereselor Avia Invest, companie concesionară a AIC, sunt grupul Candu și Partidul Șor.

Paralel, Autoritatea Aeronautică Civilă anunță că Avia Invest are o datorie față de stat de aproape 22,35 de milioane de lei. AAC a solicitat inițierea procedurii de executare pentru neplata acestei datorii, care a fost acumulată în rezultatul neachitării de către Avia Inves”, începând cu anul 2017, a plăților pentru supravegherea și menținerea condițiilor de certificare a aerodromurilor.

Amintim, șeful statului Igor Dodon a anunțat că în timpul apropiat urmează să fie luate ”decizii importante” legate de legalitatea concesionării AIC. Joi, 14 mai, subiectul va fi discutat în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Securitate.

 

In this article