În 5 sectoare din Chișinău vor fi instalaţi senzori de măsurare a calităţii aerului

Pe străzile principale din 5 sectoare ale orașului Chișinău vor fi instalați senzori de măsurare a calității aerului. Echipamentul va monitoriza non-stop nivelul de poluare al aerului, datele...

Pe străzile principale din 5 sectoare ale orașului Chișinău vor fi instalați senzori de măsurare a calității aerului. Echipamentul va monitoriza non-stop nivelul de poluare al aerului, datele urmând a fi furnizate în timp real pe un portal web, transmite Breaking News.

Echipamentul inteligent va fi instalat în următoarele luni de către o companie privată, în cadrul unui program de granturi lansat de Proiectul „Orașe Verzi Durabile pentru Moldova”, implementat de PNUD și finanțat de Facilitatea Globală de Mediu.

Echipamentul va măsura următorii parametri: ozon (O3), dioxid de azot (NO2), dioxid de sulf (SO2), monoxid de carbon (CO), pulberi în suspensie (conform cerinţelor UE de calcul a indexului de calitate a aerului), nivelul de zgomot, temperatura, presiunea şi umiditatea aerului. Pulberii în suspensie (PM10 și PM2.5) sunt particule fine generate de industrie, trafic și încălzirea locuințelor.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 91% dintre locuitorii planetei respiră aer poluat, fapt ce provoacă 7 milioane de decese pe an.

 

In this article


Join the Conversation