Impactul fenomenului de nisip saharian asupra respirației: Recomandări pentru cetățeni

Chișinăuienii au avut parte, în această dimineață, de un fenomen meteo mai puțin obișnuit. Capitala a fost acoperită de norul cu nisip saharian, care, împreună cu stropii de...

Chișinăuienii au avut parte, în această dimineață, de un fenomen meteo mai puțin obișnuit. Capitala a fost acoperită de norul cu nisip saharian, care, împreună cu stropii de ploaie, au acoperit orașul cu particule de nisip.

În legătură cu acest fenomen, Vladimir Bolocan, șeful adjunct al Direcției Generale Asistență Medicală și Socială a informat populația despre posibilele riscuri asupra sănătății.

,,Studiile toxicologice au demonstrat că particulele de nisip pot provoca leziuni pulmonare inflamatorii. Astfel, persoanele cu diferite boli pulmonare, de exemplu, cei cu astm sau BPOC pot avea parte de o exacerbare (acutizare) a simptomelor”, a menționat Vladimir Bolocan.

În cazul în care simțiți un anumit discomfort, șeful adjunct i-a îndemnat pe cetățeni să evite autotratamentul, dar să apeleze la ajutorul medicului de familie sau sa sune, în caz de necesitate, la numărul 112.

Praful saharian este format din particule fine de nisip și sol care sunt ridicate din deșertul Sahara de vânturi puternice. Acest praf este transportat pe distanțe lungi, ajungând uneori chiar și în Europa, inclusiv Republica Moldova.

In this article