Igor Dodon critică fenomenele care au loc în sistemul judecătoresc

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a venit cu o reacție privind fenomenele și procesele care au loc în sistemul judecătoresc. În cadrul acesteia, șeful statului a menționat: „Fiind...

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a venit cu o reacție privind fenomenele și procesele care au loc în sistemul judecătoresc.

În cadrul acesteia, șeful statului a menționat:

„Fiind împuternicit constituțional cu competența de numire în funcție a magistraților, urmăresc cu atenție fenomenele și procesele care au loc în sistemul judecătoresc.

În ultimele zile atest o tensiune în procesul de interacțiune dintre Consiliul Superior al Magistraturii și o parte dintre magistrați, disensiuni care într-un final au ajuns pe masa judecătorilor Curții de Apel Chișinău.

Amintesc că coaliția de guvernare și-a asumat plenar reformarea sistemului judecătoresc, o reformă vital necesară, susținută și de Președintele Republicii Moldova.

Chiar și așa, sistemului judecătoresc, aflat în proces de reformare, urmează să-i fie asigurată independența deplină, iar toate procesele de evaluare trebuie să rămână în afara influenței politicului, cu atragerea unui corp de experți independenți și notorii.

Subiectul autoadministrării este exclusiv intern al sistemului judecătoresc, iar politicului sub nici o formă nu i se cuvine să facă ingerințe în procesul autoadministrării și organizării justiției. Sistemului respectiv nu i se poate impune un corp de autoadministrare, altul decât cel desemnat de către însuși corpul judecătoresc, conform prevederilor constituționale.

Totodată, evenimentele care derulează în segmentul justiției nu trebuie să urmărească scopul sabotării procesului de reformare, ci apropierea de standardele democratice și de așteptările oamenilor, și urmează a fi realizate sub imperativul standardelor naționale și internaționale.

Astfel, îndemn toate părțile responsabile de reforma lansată, să accepte dezideratul potrivit căruia legea este unica guvernatoare a tuturor fenomenelor.

Reafirm poziția Președintelui Republicii Moldovei – garantarea independenței justiției este pilonul creării și fortificării statului de drept, iar orice ingerință a politicului este inadmisibilă”.

In this article


Join the Conversation