Igor Dodon a adus un omagiu victimelor catastrofei de la Cernobîl

Președintele PSRM, Igor Dodon, a adus un omagiu victimelor catastrofei de la Cernobîl și tuturor persoanelor, care cu prețul propriei sănătăți, au contribuit la depășirea consecințelor teribile ale...

Președintele PSRM, Igor Dodon, a adus un omagiu victimelor catastrofei de la Cernobîl și tuturor persoanelor, care cu prețul propriei sănătăți, au contribuit la depășirea consecințelor teribile ale accidentului.

Astăzi se împlinesc 35 de ani de la avaria care s-a produs la cel de-al patrulea bloc energetic al Centralei Atomoelectrice de la Cernobîl. Cea mai mare catastrofă radioactivă, care a avut loc în perioada pașnică, a provocat suferințe enorme popoarelor din Ucraina, Belarus, Rusia, Moldova și din alte țări ale Europei.

”Zeci de oameni și-au pierdut viața chiar în primele zile ale avariei, mii de persoane au devenit, ulterior, victime ale ucigașului invizibil – ale radiației, alte zeci de mii și-au părăsit pentru totdeauna locurile natale, care au devenit zonă de excludere. Peste 3500 de locuitori ai Moldovei au participat la lucrările de lichidare a consecințelor catastrofei de la Cernobîl din anul 1986, iar sănătatea lor a fost afectată în mod ireversibil”, se menționează în mesajul liderului PSRM.

Amintim, săptămâna trecută, la propunerea deputaților PSRM, Parlamentul a majorat alocația lunară pentru îngrijirea, însoțirea și supravegherea pentru persoanele cu dizabilități severe imobilizate la pat din rândul participanților la lichidarea avariei de la Cernobîl. Alocația va crește de la suma fixă de 500 de lei până la 80% din cuantumul pensiei minime pentru limita de vârstă, stabilit anual de către Guvern. În acest an, această indemnizație urmează să crească până la 1000 de lei.

In this article