Dodon, către Maia Sandu: Mai este timp și loc pentru dialog

Președintele PSRM, Igor Dodon, propune inițierea de urgență a dialogului instituțional între Parlament și instituția prezidențială și stabilirea de comun a datei alegerilor parlamentare anticipate, imediat după ce...

Președintele PSRM, Igor Dodon, propune inițierea de urgență a dialogului instituțional între Parlament și instituția prezidențială și stabilirea de comun a datei alegerilor parlamentare anticipate, imediat după ce dinamica pandemiei va înregistra o diminuare sigură.

Liderul PSRM recomandă adoptarea tuturor actelor necesare pentru asigurarea bunei desfășurări a alegerilor anticipate, inclusiv decizii privind asigurarea alocării mijloacelor financiare pentru alegeri. Paralel, Dodon îndeamnă autoritățile să elaboreze Foaia de parcurs de gestionare a situației economice, sociale și pandemice din țara pe durata următoarelor luni până la alegerile parlamentare anticipate și până la formarea noului Guvern.

Igor Dodon mai propune crearea unei comisii comune de reformă constituțională, cu asistența experților Consiliului Europei, care va analiza cauzele crizelor politice din ultimii ani și rolul Curții Constituționale, începând cu anul 2013, în provocarea acestora, precum și măsurile care pot fi luate pentru a evita pe viitor asemenea situații compromițătoare în adresa Constituției.

”Nu e destul că trecem printr-o pandemie foarte grea, dar noi azi avem parte și de o criză politică dublă: compromiterea repetată a credibilității Curții Constituționale și lipsa unui dialog între două instituții ale statului – Parlamentul și Președinția. În consecință, pe fundal de pandemie, fără dialog politic, fără un Guvern nou ales și împuternicit, situația în Moldova degradează rapid sub aspect economic și social, cu consecințe foarte grave pentru fiecare cetățean”, scrie Dodon într-un mesaj pe pagina sa de Facebook.

Potrivit fostului președinte al țării, criza politică a început imediat după alegerile prezidențiale, când partidele de dreapta și Maia Sandu personal au cerut în mod ultimativ demisia Guvernului Chicu, au refuzat orice dialog responsabil și au blocat încercarea majorității parlamentare de a numi un nou Guvern. În opinia lui Dodon, urmare a rigidității politice manifestate de Președinție, societatea și țara sunt dezbinate și lipsite de guvernare eficientă.

”Cu părere de rău, în jocurile politice s-au implicat și unii factori externi, și unii membri ai Curții Constituționale, ceea ce a dus la încălcarea prevederilor constituționale și a recomandărilor anterioare ale Consiliul Europei și ale Comisiei de la Veneția privind înaintarea candidaturii unui premier desemnat de majoritatea parlamentara. Aceste încălcări flagrante ale principiilor statului de drept și ale statului parlamentar au generat alte decizii la limita legalității și țara azi este în impas total. Și Democrația, și Constituția sunt în prezent jertfite și neglijate chiar de membrii PAS și de șefa statului, care la alegeri promovau în mod populist valori europene și ale statului de drept”, notează liderul PSRM.

Potrivit lui Dodon, acest șir de crize politice trebuie oprit cât mai rapid, până situația nu a ieșit de sub control. 

”În calitate de lider al Partidului Socialiștilor, care deține cele mai multe mandate in Parlament, vin cu un apel către președintele țării sa stopăm imediat orice acțiuni care provoacă destabilizarea situației în Republica Moldova și să inițiem de urgență consultări pentru depășirea acestei crize. Mai este timp și loc pentru dialog”, spune președintele PSRM. 

Igor Dodon menționează că acum instituțiile statului se află într-un impas foarte serios, care creează premise periculoase pentru acuzații reciproce, pentru proteste spontane și pentru provocări operate de forțe terțe, cu consecințe neprognozabile pentru societate și pentru țară. Dodon reiterează că acum clasa politică are nevoie de un dialog responsabil, iar cei care vor respinge aceste propuneri de dialog și de depășire a crizei foarte grave în care ne aflăm, să își asume toate consecințele.

In this article