Guvernul Maia Sandu a acționat contrar intereselor producătorului local

Guvernul condus de Maia Sandu, în persoana ministrului Economiei, Vadim Brînzan, a retras din Parlament proiectul de lege, votat în prima lectură, prin care li se oferă dreptul...

Guvernul condus de Maia Sandu, în persoana ministrului Economiei, Vadim Brînzan, a retras din Parlament proiectul de lege, votat în prima lectură, prin care li se oferă dreptul producătorilor locali să-și vândă mărfurile în rețelele de magazine mari. Deputatul PSRM, Radu Mudreac, președintele comisiei parlamentare agricultură, a declarat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că Guvernul Sandu a retras acest document fără a prezenta măcar un argument.  

”Este interesant că acest proiect, comasat cu proiectul PSRM și proiectul Guvernului, care a venit ulterior după ce l-am înregistrat noi, la 1 noiembrie, prin hotărârea Guvernului pe atunci Maia Sandu și ministrul Economiei Brînzan îl retrag din procedura legislativă, fără nici un argument”, a declarat parlamentarul.

Mai mult ca atât, Guvernul putea să-și retragă proiectul său, dar în nici un caz proiectul înregistrat de un grup de deputați. Potrivit lui Mudreac, este bizar și faptul că, ulterior, deputatul Blocului ACUM, Alexandru Slusari, vine în Parlament cu un proiect similar.

”Noi nu înțelegem când sunt reali și când într-adevăr își bat capul de producătorii autohtoni”, a declarat deputatul PSRM.

Președintele comisiei agricultură a amintit că recent, la inițiativa președintelui Igor Dodon, în Parlament a fost repus acest proiect de lege.

”Avem un șir de documente care confirmă că producătorii și rețelele de comerț susțin acest proiect. Documentul este necesar pentru producătorii noștri autohtoni. Statul trebuie să aplice toate pârghiile pentru a susține producătorii locali. Nu putem fi o țară agricolă, cu subvenționare în agricultură de 1 miliard de lei, dar care importă produse alimentare”, a declarat deputatul PSRM.

Potrivit inițiativei de modificare a Legii cu privire la comerțul interior, comerciantul este obligat să achiziționeze și să asigure expunerea pe raft a produselor alimentare provenite din lanțul alimentar scurt în proporție de cel puțin 50% din lungimea liniară a raftului comercial.

Președintele Igor Dodon a declarat că acest proiect trebuie să fie votat de toți deputații din Parlament, deoarece Republica Moldova importă foarte multe produse pe care le poate produce în țară.

In this article