Guvernul a votat lichidarea Universității de Educație Fizică și Sport

Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport (USEFS) a fost absorbită de Universitatea de Stat din Moldova (USM). Un proiect în acest sens a fost votat de către...

Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport (USEFS) a fost absorbită de Universitatea de Stat din Moldova (USM). Un proiect în acest sens a fost votat de către cabinetul de miniștri, în cadrul ședinței guvernului de astăzi, 27 decembrie, la propunerea ministrului educației, Dan Perciun. Ideea comasării a fost aspru criticată de fostul rector al USEFS, Veaceslav Manolachi, care susține că absorbția este o „crimă în domeniul culturii sportului”, iar la mijloc ar sta interesele unor firme pentru terenurile instituției.

„Toate clădirile și terenurile vor trece la USM, dar universitatea va fi impusă să le cedeze la Agenția Proprietății Publice. Asta vor ei să facă. Când eram rector, am fost chemat, în ianuarie 2023, la minister. Atunci mi-au spus că este presiune de sus și trebuie să dăm terenul vizavi de Medpark și bazinul de înot de după Casa Guvernului, iar eu am refuzat pentru că asta este o crimă în domeniul culturii sportului și le-am zis că dacă fac asta, voi scoate studenții în stradă”, a declarat pentru Ziarul de Gardă fostul rector al USEFS, Veaceslav Manolachi. 

Veaceslav Manolachi susține că nu ar exista niciun motiv real pentru comasarea celor două universități.

„Noi avem jumătate de hectar la bazinul de înot de după Casa Guvernului, care este estimat la circa șase milioane de euro și pentru care, știu din alte părți, este deja proiectul de construcție a unui hotel. Avem, la Calea Basarabiei, teren de aproape 2,3 hectare, la care aspiră firmele de construcții”, a mai spus Manolachi, citat de Ziarul de Gardă.

În replică, ministrul Educației Dan Perciun afirmă că acuzațiile fostului rector sunt false și îl acuză că anume el s-ar face vinovat de situația în care a ajuns universitatea.

„Oamenii întotdeauna se tem de schimbare. Noi am explicat foarte clar, în condițiile în care numărul de studenți este în descreștere, au avut un deficit pentru plata salarială de 5-6 milioane de lei anul acesta, pe care noi l-am acoperit, această fuzionare le va permite să depășească problemele financiare. Noi ne-am întâlnit și cu comunitatea sportivilor, cu presa sportivă și cu școlile sportive. Cu angajații USEFS-ului am avut o ședință de 2-3 ore. Colegii de la USM cunosc foarte bine și sunt implicați în proces. Suntem în discuții despre cum, după fuzionare, vor fi repartizați cei din USEFS în organele de conducere ale USM, cota lor de reprezentare în Senat, statutul. Discutăm despre posibilitatea acordării unei autonomii largi în cadrul USM-ului. Săptămâna viitoare urmează să avem încă o rundă de discuții”, a declarat Perciun pentru Ziarul de Gardă.

In this article