Guvernul a aprobat un șir de măsuri pentru a sprijini cetățenii, dar și mediul de afaceri

Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului asupra proiectului de lege privind instituirea unor măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de...

Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului asupra proiectului de lege privind instituirea unor măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență și modificarea unor acte legislative.

Ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuță, a declarat că acum se impune necesitatea adoptării, în regim de urgență, a unor măsuri, cu aplicabilitate imediată, ce au drept scop diminuarea impactului negativ al pandemiei de coronavirus asupra economiei naționale și stabilității bugetare.

Legea vizează susținerea socială a cetățenilor, a patentarilor și agenților economici. Astfel, ajutorul de șomaj va fi majorat, suma minimă fiind de 2775 lei. Ajutorul de șomaj în sumă de 2775 lei va fi acordat pentru persoanele care se înregistrează în calitate de șomeri, dar care nu corespund criteriilor de acordare a ajutorului de șomaj.

Prin această lege se consolidează și măsurile de  susținere a familiilor defavorizate. Venitul lunar minim garantat se majorează de la 1107 de lei până la 1300 de lei, pe perioada stării de urgență. De asemenea, se  majorează cuantumul venitului lunar minim garantat pentru fiecare copil de la 50% (553 lei) la 75% (975 lei).

Statul va subvenționa cheltuielile legate de achitarea  salariului sau îndemnizației în cazul șomajului tehnic sau staționării în mărime de  100% sau 60% din impozitele și contribuțiile aferente salariilor sau indemnizațiilor achitate, în funcție de motivul sistării activității.

Patentarii care și-au sistat activitatea în perioada stării de urgență vor fi scutiți de plata pentru patentă. Patentarilor și persoanelor care practică activitate independentă, întreprinzătorilor individuali care și-au sistat activitatea în perioada stării de urgență  li se va restitui contribuțiile sociale în sumă fixă.

Legea mai prevede reducerea cotei TVA de la 20% la 15% pentru sectorul HORECA.

Până la 25 iulie se amână termenul de achitare a taxelor locale pentru agenții economici care și-au sistat activitatea conform deciziilor Comisiei Situații Excepționale.

Inițiativele au fost discutat și aprobate cu președintele țării, Igor Dodon.

In this article