Gofman confirmă declarațiile lui Șor privind jaful bancar

Situația la Banca de Economii se agravase cu mult înainte de 2014, doar că autoritățile de atunci au refuzat să ia măsuri, chiar dacă aveau toate informațiile necesare,...

Situația la Banca de Economii se agravase cu mult înainte de 2014, doar că autoritățile de atunci au refuzat să ia măsuri, chiar dacă aveau toate informațiile necesare, susține fostul șef-adjunct al Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor din cadrul Centrului Național Anticorupție, Mihail Gofman. Mai mult, acesta confirmă că în 2014, prin devalizarea sistemului bancar, se punea la cale schimbarea vectorului pro-european al Republicii Moldova, transmite Breaking News.

Gofman menționează în interviul respectiv că ceea ce în limbajul uzual al moldovenilor a intrat ca „furtul miliardului” reprezintă de fapt o acțiune care a durat mai mulți ani de zile, dar către 2013, situația devenise extrem de complicată.  „Încă din 2013 a fost pus pe masă primelor persoane în stat documente că în sistemul bancar se petrec lucruri foarte-foarte grave și sunt necesare măsurile de rigoare. Ce s-a făcut? S-a încercat mușamalizarea, ascunderea documentelor șamd”, a menționat Gofman.

Mai mult, el a precizat că din banii furați din sistemul bancar, iar în spatele operațiunii a stat în special Veaceslav Platon, cunoscut ca ”raiderul Nr1 din spațiul CSI” și „partenerul” său, fostul premier Vlad Filat, s-a încercat deturnarea parcursului european al Republicii Moldova. „Pentru ce să cotropești teritorial Republica Moldova, dacă poți să-i distrugi sistemul bancar? A avut un efect domino la nivel politic, economic și social. A fost o diversiune contra Republicii Moldova. S-a încercat distorsionarea vectorului european”, a declarat Mihai Gofman, confirmând că jaful din 2014 a fost o formă a războiului hibrid.

Amintim că mai mulți politicieni și oameni de afaceri, dar și investigații jurnalistice, au relevat faptul că cel care a pus la cale jaful din sistemul bancar din 2014, Veaceslav Platon, care este și autorul „laundromatului rusesc” de câțiva ani mai devreme, a „lucrat” la comanda serviciilor secrete ruse, care aveau intenția destabilizarea situației economice și sociale a Republici Moldova în ajunul alegerilor parlamentare din 2014.  Veaceslav Platon a fost condamnat recent definitiv, la 18 ani de închisoare, pentru implicațiile sale în jaful bancar și alte scheme de corupție.

De asemenea, investigațiile relevă că schemele coruptibile de la Banca de Economii au fost puse în aplicare de toate guvernările Republicii Moldova de la independență încoace, mai ales începând cu sfârșitul  anilor 90, când BEM era condusă de Viorel Țopa, iar în fruntea Departamentului pentru Privatizare se afla Vlad Filat. Ultimul, care a preluat funcția de premier în 2009, a reluat „schemele”, alături de șeful BEM de atunci, Grigore Gacikevici și unul din foștii săi parteneri de afaceri, Veaceslav Palton.

In this article


Join the Conversation