Germania nu va mai importa petrol rusesc până la sfârșitul anului, indiferent de decizia UE

Germania intenționează să înceteze să mai importe petrol rusesc până la sfârșitul anului, chiar dacă Uniunea Europeană nu reușește să ajungă la un acord privind o interdicție pe...

Germania intenționează să înceteze să mai importe petrol rusesc până la sfârșitul anului, chiar dacă Uniunea Europeană nu reușește să ajungă la un acord privind o interdicție pe întreg teritoriul UE ca parte a următorului pachet de sancțiuni, au declarat oficiali citați de Bloomberg, potrivit UNN.

Cancelaria de la Berlin lucrează la acorduri cu furnizori alternativi, iar guvernul este încrezător că poate rezolva problemele logistice rămase în următoarele șase-șapte luni, potrivit unor oficiali care au vorbit sub protecția anonimatului.

Guvernul cancelarului german Olaf Scholz intenționează să avanseze cu planul său național ca parte a sancțiunilor europene împotriva Rusiei pentru invazia acesteia în Ucraina, au declarat oficiali. Guvernul nu a precizat care sunt țările care ar urma să acopere acest gol.

Potrivit Ministerului Economiei de la Berlin, cota Rusiei în consumul de petrol al Germaniei a scăzut deja la 12%, de la aproximativ 35% înainte de războiul din Ucraina.

Printre alte provocări se numără obținerea de suficient petrol alternativ pentru o rafinărie cheie din Germania de Est, care se bazează în mare măsură pe petrolul rusesc prin conducta Druzhba și este operată de PJSC Rosneft, susținută de Kremlin.

Rafinăria Schwedt, care aprovizionează cu combustibil aeroportul internațional din Berlin, majoritatea benzinăriilor din capitală și din landul Brandenburg, aflat în apropiere, va furniza alternative prin portul german Rostock, de la Marea Baltică.

Autoritățile germane au descoperit că vechea conductă care leagă Rostock și Schwedt poate fi folosită, dar dimensiunile sale relativ mici înseamnă că în prezent poate acoperi doar aproximativ 60% din capacitatea totală a rafinăriei, au declarat oficialii.

Autoritatea lucrează la creșterea presiunii de pompare în conductă și la modernizarea infrastructurii, astfel încât să poată curge mai mult petrol în Schwedt.

De asemenea, ia în considerare posibilitatea de a acoperi cererea de combustibil de la aeroportul din Berlin printr-o altă rafinărie, posibil în Bavaria.

Întrucât Rosneft nu are niciun stimulent pentru a schimba furnizorii pentru Schwedt, Germania pregătește o lege care ar prelua controlul rafinăriei de la compania rusă începând cu 1 iunie, notează ziarul.

Addendum

În timp ce miniștrii de externe ai Uniunii Europene se întâlnesc luni la Bruxelles pentru a discuta următoarea rundă de sancțiuni, unii diplomați europeni au propus amânarea introducerii treptate a interdicției petrolului, după ce Ungaria a obiectat, afirmând că această măsură ar provoca pierderi semnificative pentru economia sa.

Propunerea UE vizează interzicerea petrolului rusesc în următoarele șase luni și a combustibilului rafinat până la începutul lunii ianuarie. Ungariei și Slovaciei li s-a cerut să se conformeze până la sfârșitul anului 2024, iar Republicii Cehe până în iunie 2024. Toate trei sunt în mare măsură dependente de petrolul rusesc.

Premierul ungar Viktor Orban a sugerat că orice interdicție a petrolului ar trebui să fie discutată de liderii UE în cadrul unui summit. Următorul este programat pentru sfârșitul lunii mai.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

In this article