Susținătorii opoziției pro-europene din Georgia au ieșit înstradă, duminică, în fața parlamentului de la Tbilisi, pentru a protesta împotriva guvernului, acuzat de o atitudine tot mai vădit pro-rusă. Protestatarii au manifestat pentru eliberarea fostului președinte Saakașvili și au venit cu steaguri ale Georgiei, Ucrainei și UE dar și cu un banner pe care scrie „Pentru un viitor european”.
La apelul principalei formaţiuni de opoziţie, Mişcarea Naţională Unită (MNU), fondată de fostul preşedinte Mihail Saakaşvili, încarcerat de actuala putere, manifestanţii au fluturat drapeluri georgiene, ucrainene şi ale UE, în spatele unui banner mare pe care era scris „Pentru un viitor european”.
„Trăiască Mişa!”, au scandat protestatarii, făcând referire la porecla lui Saakaşvili, care execută o pedeapsă de şase ani de închisoare pentru „abuz de putere” şi a cărui stare de sănătate s-a degradat încontinuu în ultimele luni.
Manifestanţii au cerut „eliberarea deţinuţilor politici şi adoptarea reformelor” dorite de UE pentru a acorda Georgiei statutul de ţară candidată la aderare, a spus preşedintele MNU, Levan Kabeişvili.
Guvernul partidului aflat la putere, Visul Georgian, este acuzat că a trimis la închisoare opozanţi, a redus la tăcere media independente, are o colaborare secretă cu Kremlinul şi încearcă să deturneze ţara de pe drumul spre UE.
„Guvernul este controlat de la Moscova şi obligaţia noastră este să ne salvăm patria de lacheii ruşi”, a declarat fostul preşedinte Giorgi Margvelaşvili. „Suntem iubitori de libertate, facem parte din familia europeană, respingem sclavia rusă”, a adăugat el.
„Lupta noastră va fi paşnică, dar fără compromis şi ne va duce acolo unde ne este locul, în Uniunea Europeană”, a declarat pentru AFP, conform Agerpres, unul dintre manifestanţi, pictorul Luka Kavsadze, în vârstă de 27 de ani.
Sub presiunea unor manifestaţii uriaşe, guvernul a renunţat, luna trecută, la un proiect de lege inspirat din Rusia pentru a clasa drept „agenţi străini” ONG-uri şi media care primesc peste 20% din finanţare din străinătate.
SUA au anunţat, miercuri, că au interzis intrarea pe teritoriul lor a patru judecători georgieni, acuzându-i că au abuzat de funcţie pentru a servi interesele unui oligarh.
Alături de Ucraina şi Republica Moldova, Georgia a înaintat cererea de aderare la UE la câteva zile după începutul invaziei rusești pe teritoriul ucrainean. În iunie, UE a acordat statutul de candidat oficial Ucrainei și Republicii Moldova, însă a cerut Georgiei să facă mai întâi reforme.