Funcționar public sancționat de ANI pentru avere nejustificată: Cazul va fi trimis în instanță

Autoritatea Națională de Integritate a emis un act de constatare privind încălcarea regimului juridic al declarării averii și intereselor personale în privința unui funcționar public cu statut special...

Autoritatea Națională de Integritate a emis un act de constatare privind încălcarea regimului juridic al declarării averii și intereselor personale în privința unui funcționar public cu statut special din cadrul Inspectoratului Național de Securitate Publică al Inspectoratului General de Poliție al Ministerului Afacerilor Interne.

Potrivit ANI, este vorba despre Gheorghe Starșii, iar inspectorul de integritate a stabilit în privința acestuia și a membrilor familiei sale, o avere cu caracter nejustificat în mărime de 236.205 lei rezultată din diferența substanțială între averea dobândită și veniturile obținute în perioada 4 – 10 mai 2023.

Mai exact, persoana supusă controlului nu a prezentat punctul său de vedere, acte justificative și nu s-a folosit de dreptul de a lua cunoștință cu materialele dosarului de control.

Astfel, inspectorul de integritate va transmite cauza în instanța de judecată spre examinare în vederea dispunerii confiscării averii nejustificate în mărimea diferenței substanțiale constatate.

„Din data rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești prin care se confirmă existența averii nejustificate sau din data rămânerii definitive a actului de constatare, funcționarului îi vor fi încetate raporturile de muncă. Acesta va fi decăzut din dreptul de a exercita o funcție publică și de demnitate publică, cu excepția funcțiilor eligibile, pe o perioadă de 3 ani, cu înscrierea în Registrul de stat al persoanelor care au interdicție de a ocupa anumite funcții”, susțin reprezentanții ANI.

In this article