Fraude cu folosirea cetățenilor străini

În contextul sporirii numărului de plângeri parvenite din partea cetățenilor nerezidenți, cu precădere români, care au devenit pasibili de răspundere contravențională și materială pentru mașinile cu numere de...

În contextul sporirii numărului de plângeri parvenite din partea cetățenilor nerezidenți, cu precădere români, care au devenit pasibili de răspundere contravențională și materială pentru mașinile cu numere de înmatriculare străine, introduse în țară la rugămintea altor persoane, Serviciul Vamal intervine cu o serie de atenționări, transmite Breaking News.

Conform prevederilor legale, termenul maxim de aflare pe teritoriul țării noastre a unui vehicul cu numere străine constituie 180 de zile într-un interval de 12 luni consecutive.

Pe un termen mai mare de 180 de zile se pot afla doar autoturismele introduse în țară de către persoanele fizice domiciliate în străinătate şi care deţin permis de conducere în ţara în care îşi au domiciliul. Totuși, după expirarea acestui termen, conducătorii respectivelor autoturisme trebuie să achite vinieta de 180 de euro pentru fiecare perioadă consecutivă de 180 de zile de aflare a autovehiculului pe teritoriul ţării noastre, dar care să nu depășească 3 ani de la data plasării acestuia în regim de admitere temporară.

Încălcarea respectivelor termene atrage după sine o amendă de până la 4 500 de lei, concomitent cu obligativitatea scoaterii din țară a autovehiculului. Iar în cazul în care acesta a fost depistat în interiorul țării, posesorul suportă și cheltuielile de escortare care constituie 0,15 euro/km.

La fel, instituția planifică semnarea unui Plan de acțiuni interinstituțional cu Agenția Servicii Publice, Inspectoratul General al Poliției și Poliția de Frontieră. Una dintre principalele măsuri conținute în ambele proiecte de documente se referă la instituirea unor schimburi de informații cu instituțiile menționate. Planul mai prevede și organizarea unor filtre ale echipelor mobile ale Vămii, în comun cu patrule ale Poliției și autorității de frontieră.

De asemenea, este examinată oportunitatea modificării legislației în vederea eficientizării mecanismului de evidență și monitorizare a automobilelor cu numere străine aflate în țara noastră, dar și de descurajare a încălcării prevederilor stabilite de legislație.

In this article


Join the Conversation