Foștii conducători ai țării ar putea fi lipsiți de pază de stat

În Parlamentului Republicii Moldova a fost depus un proiect de lege care prevede privarea de protecţie de stat a foştilor conducători ai ţării. Potrivit Infotag, autorul proiectului este Lillian...

În Parlamentului Republicii Moldova a fost depus un proiect de lege care prevede privarea de protecţie de stat a foştilor conducători ai ţării.

Potrivit Infotag, autorul proiectului este Lillian Carp, deputat al Partidului Acţiune şi solidaritate (PAS), preşedinte al comisiei parlamentare pentru securitate naţională, apărare şi ordine publică, transmite breakingnews.md.

Documentul prevede că preşedintele ţării, preşedintele parlamentului şi prim-ministrul pot beneficia de protecţie de stat doar pe durata mandatului lor.

Pe durata mandatului preşedintelui ţării, al preşedintelui parlamentului şi al prim-ministrului, protecţia este asigurată şi membrilor familiei acestora: soţ/soţie, copii.

Autorul iniţiativei legislative a remarcat că nu există argumente convingătoare care să indice că foştii funcţionari de rang înalt sunt ameninţaţi din punct de vedere al securităţii personale sau al libertăţii de acţiune.

“Modificările la acest articol sunt necesare şi oportune pentru a utiliza mai eficient fondurile de la bugetul de stat, precum şi pentru a aduce prevederile acestui articol în conformitate cu prevederile altor articole din această lege”, a explicat Carp.

Prevederile legislative privind acordarea protecţiei de stat foştilor conducători ai ţării s-au modificat de mai multe ori, în funcţie de situaţia politică.

În prezent, foştii preşedinţi de parlament şi foştii prim-miniştri au dreptul la protecţie gratuită pe termen de un an de la expirarea atribuţiilor lor, iar foştii preşedinţi ai republicii – pe viaţă.

In this article