Forțele de opoziție din Moldova s-au reunit în blocul “Victorie” pentru a lupta împotriva regimului antipopular Sandu-PAS

Cinci partide de opoziție din Moldova – “Șor”, “Șansă”, “Renaștere”, “Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei” și “Victoria” – s-au reunit în blocul “Victorie”. Un acord...

Cinci partide de opoziție din Moldova – “Șor”, “Șansă”, “Renaștere”, “Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei” și “Victoria” – s-au reunit în blocul “Victorie”. Un acord în acest sens a fost semnat astăzi de liderii acestor forțe politice în cadrul unui congres desfășurat la Moscova.

“Astăzi, la Moscova a avut loc un eveniment cu adevărat istoric: a fost înființat blocul “Victorie”. Acesta a reunit reprezentanți ai opoziției și oameni care nu sunt indiferenți față de soarta Moldovei. Nimeni dintre noi nu are ambiții politice personale. Cel mai important lucru este să ajutăm țara să iasă din această situație umilitoare în care a ajuns din cauza eforturilor autorităților actuale”, a declarat Ilan Șor.

În cadrul congresului au fost prezentate ideile și obiectivele cu care opoziția începe să lucreze pe un front comun, precum și conducerea noului bloc. Evghenia Guțul, bașcanul Găgăuziei, a devenit secretar executiv al Consiliului Politic Național al blocului „Victorie”. Ilan Șor va conduce comitetul executiv, iar deputatul Marina Tauber a devenit secretar al comitetului executiv.

Blocul „Victorie” pledează pentru relații de bună vecinătate și reciproc avantajoase cu toate țările, spre deosebire de regimul Sandu, care împinge țara exclusiv spre integrarea europeană, rupând relațiile cu țările CSI și UEEA.

“UEEA nu este un bloc politico-militar și este pregătită pentru extindere și cooperare. UEEA are o piață fructuoasă pentru produsele moldovenești, pe care Chișinăul practic a pierdut-o din cauza politicii mioape a autorităților actuale. Dacă vrem să relansăm rapid și eficient economia națională, trebuie să luăm măsuri care și-au demonstrat deja eficiența în istoria relațiilor Moldovei cu vecinii săi”, a declarat Marina Tauber.

Participanții la congres au subliniat că se opun implicării Moldovei în conflicte geopolitice. Opoziția dă dovadă de unitate în dorința de a păstra statutul de neutralitate al țării.

“Scopul nostru este de a împiedica atragerea țării în conflictul vecinilor, care are toate șansele să degenereze într-o conflagrație globală. Suntem alarmați de faptul că liderii europeni consideră că este posibil să își trimită trupele în Ucraina și să continue să pompeze arme în zona de conflict. Republica Moldova poate plăti cu viața cetățenilor săi aderarea la această familie de țări obsedate de război. Oare ne pregătesc soarta de carne de tun?”, a declarat președintele partidului „Șansă” Alexei Lungu.

Blocul “Victorie” și-a anunțat, de asemenea, susținerea pentru valorile tradiționale ale familiei, care sunt apropiate oamenilor din Moldova.

“Europa duce o luptă împotriva diferențelor de gen. Majoritatea țărilor UE au legalizat căsătoriile gay. În acele țări în care căsătoria gay nu este recunoscută oficial, autoritățile europene fac presiuni asupra instanțelor, obligându-le să asigure cuplurilor gay dreptul de a trăi liber. Același lucru este valabil și pentru recunoașterea cuplurilor gay care au copii în componența familiei. Există o înlocuire oficială a cuvintelor “mamă” și “tată” cu părinte 1 și 2. Apoi, există problema legalizării drogurilor. Toate acestea sunt străine poporului Moldovei”, a declarat bașcanul Găgăuziei Evghenia Guțul.

Blocul „Victorie” își propune, de asemenea, să rezolve problemele economice fără a urma exemplul Uniunii Europene, care însăși suferă din cauza recesiunii economice.

“Iată câteva cifre din Eurobarometru: în 2023, 46% dintre europeni au remarcat că nivelul lor de trai a scăzut, 30% au declarat că au dificultăți în a-și plăti facturile lunare, iar 56% s-au arătat dezamăgiți de eforturile UE de a asigura un nivel de trai decent. Așadar, despre ce fel de râuri de lapte și maluri de miere pentru noii veniți putem vorbi, când milioane de persoane cu pașapoarte europene se confruntă deja cu astfel de dificultăți și lipsuri? Este greu pentru ai lor, iar pentru Moldova va fi insuportabil”, a declarat deputatul în parlament și membrul partidului „Renaștere” Vasile Bolea.

Blocul „Victorie” este orientat spre democrație, libertate de exprimare și creație. Pe lângă activitatea politică, acesta intenționează să realizeze proiecte umanitare și educaționale.

In this article