Femeie de 58 ani din Chișinău condamnată la 6 ani și 8 luni închisoare pentru omor intenționat

Prin sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani din 13 iulie 2022, o femeie din Chișinău a fost condamnată pentru omor intenționat (art.145 alin.(1) din Codul penal), fiindu-i stabilită o...

Prin sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani din 13 iulie 2022, o femeie din Chișinău a fost condamnată pentru omor intenționat (art.145 alin.(1) din Codul penal), fiindu-i stabilită o pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de 6 ani și 8 luni, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis pentru femei.
Menționăm că, judecata pe acest caz, s-a realizat conform unei proceduri simplificate, pe baza probelor administrate în faza de urmărire penală (art.364/1 din Codul de procedură penală), ținând cont de faptul că inculpata și-a recunoscut vinovăția în săvârșirea faptelor indicate în rechizitoriu și a solicitat ca judecata să se facă pe baza probelor administrate în faza de urmărire penală. În aceste condiții, conform normelor legale, aceasta a beneficiat de o reducerea cu 1/3 a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei cu închisoarea.
Astfel, potrivit actului de învinuire, inculpata a fost acuzată de către procurori că, în noaptea de 16 martie 2022, în timp ce se afla în bucătăria apartamentului său din sectorul Centru al capitalei, urmare a unui conflict apărut între ea și victimă, care s-a dovedit a fi un bărbat ce locuia temporar în locuința inculpatei, i-a aplicat acestuia din urmă o lovitură cu un cuțit de bucătărie în partea stângă a spatelui, cauzându-i vătămare corporală gravă, periculoasă pentru viață, care a dus la decesul victimei, fapt constatat și prin raportul de expertiză judiciară.
Menționăm că, pe tot parcursul efectuării urmăririi penale și examinării cazului în instanța de judecată, inculpata s-a aflat în stare de arest preventiv, fiind deținută în Penitenciarul nr.13 Chișinău, urmând să se afle în aceiași instituție penitenciară până la intrarea sentinței în vigoare.
Subsecvent, la pronunțarea sentinței de condamnare, instanța de judecată a dispus încasarea din contul inculpatei în beneficiul statului a cheltuielilor judiciare în mărime de 30 594,00 lei, ce constituie cheltuieli pentru efectuarea a 6 expertize judiciare.
Sentința nu este definitivă și poate fi contestată cu apel în Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile prin intermediul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani.
In this article