Două femei din Hîncești au fost condamnate la închisoare pentru escrocherie săvârșită în proporții mari

Prin sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani din 12 iulie 2022, două femei au fost condamnate prin cumul de sentințe la 13 ani închisoare, cu executarea pedepsei în penitenciar...

Prin sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani din 12 iulie 2022, două femei au fost condamnate prin cumul de sentințe la 13 ani închisoare, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis pentru femei și cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții legate de gestionarea bunurilor, pe un termen de 5 ani. Acestora li s-a incriminat săvârșirea infracțiunii de escrocherie comisă în proporții mari (art.190 alin.(4) din Codul penal).
Precizăm că, pentru infracțiunea de escrocherie săvârșită în proporții mari, cele două femei au fost condamnate la 9 ani închisoare. Însă, ținând cont de faptul că cele două femei au fost condamnate anterior pentru a altă infracțiune, printr-o decizie a Colegiului penal al Curții de Apel Chișinău din aprilie 2019, pentru care încă nu și-au execut pedeapsa, instanța de judecată a decis cumularea parțială a pedepselor, stabilindu-i o pedeapsă definitivă de 13 ani închisoare.
Menționăm că, cele două femei condamnate sunt originare dintr-o localitate din mun. Hîncești, una având vârsta de 67 ani, iar cea de-a doua de 44 ani. Mai mult, una dintre ele se eschivează de la prezentare în instanță, locul aflării ei nefiind cunoscut, motiv pentru care s-a dispus anunțarea ei în căutare, iar cauza penală s-a examinat în lipsa ei, doar cu participarea apărătorului acesteia.
Așadar, cele două femei sunt acuzate că, în decembrie 2015, în timp ce se aflau în sectorul Botanica al capitalei, una dintre ele prezentându-se ca fondatorul unei întreprinderi private, sub pretextul procurării unei cantități de marfă sub formă de prize și întrerupătoare, au prezentat un contract de vânzare-cumpărare, în rezultatul căruia prin înșelăciune și abuz de încredere, au însușit marfă în sumă de 108 314,67 lei, după care au dispărut într-o direcție necunoscută, neonorându-și angajamentul asumat.
La pronunțarea sentinței, instanța de judecată a dispus încasarea în mod solidar de la ambele inculpate în beneficiul companiei prejudiciate a daunei materiale cauzate prin infracțiune, în sumă totală de 108 314,67 lei.
Mai mult, în vederea asigurării executării pedepsei stabilite s-a dispus aplicarea măsurii preventive sub formă de arest preventiv în privința ambelor inculpate, inclusiv în privința aceleia care este anunțată în căutare.
Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Chișinău, în termen de 15 zile, prin intermediul Judecătoriei Chișinău (sediul Buiucani).
Notă:
Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.
In this article