Tot mai mulți experți internaționali consideră că actuala criză din sănătate ar putea duce la sfârșitul monedei euro și chiar la dispariția Uniunii Europene. Despre aceasta se vorbește într-o analiză, publicată de evz.ro.
Autorul publicației notează că profesorul belgian Paul De Grauwe a declarat că, dacă Uniunea Europeană nu manifestă solidaritate cu statele membre care au fost cel mai puternic lovite de coronavirus (precum Italia), „întregul proiect european va dispărea”. De Grauwe pledează pentru crearea de „coronabond-uri” (obligațiuni corona), un instrument financiar care ar putea contribui la împărțirea riscului economic pentru țările afectate de coronavirus.
La rândul său, Desmond Lachman, analist la American Enterprise Institute, a declarat că Banca Centrală Europeană nu prea are decât opțiunea să ajute Italia: „La urma urmei, fiind membru fondator al euro și al treilea membru al zonei, euro nu ar putea supraviețui fără Italia.” „Cu alte cuvinte, adevărata întrebare este dacă Christine Lagarde va putea să-i convingă pe stăpânii reticenți din Germania și Europa de Nord pentru a permite BCE să împrumute fonduri suficiente în Italia pentru a menține țara pe linia de plutire”, notează site-ul american Breibart.
Rezerve cu privire la supraviețuirea euro ridică și un expert în crize economice, profesorul finlandez Thomas Malinen, într-un interviu acordat Voima Gold. „Am făcut parte dintr-un grup independent numit „think tankul euro”. A fost înființat de profesorul Vesa Kanniainen de la Universitatea din Helsinki. Am scris o carte despre ea împreună cu aproximativ opt specialiști din diferite domenii ale economiei. Ceea ce am descoperit a fost că zona euro era într-adevăr slabă, iar singura modalitate de a o salva era să o transformăm într-un fel de uniune federală. Și chiar și asta, oare ar funcționa? Încă n-ar fi chiar o țară… Nu poți face ca finlandezii să trimită bani în Grecia. Când s-a întâmplat asta, în timpul crizei euro, a însemnat o mare schimbare în psihicul oamenilor aici, în Finlanda. Oamenii de aici nu vor să trimită bani în toată Europa. Nici noi nu putem reveni la Tratatul de la Maastricht, deoarece avem atât de multe dezechilibre – garanții ale datoriilor către alte țări și fonduri de salvare pe care le-am creat. Așadar, liderii noștri politici vor încerca violent să ne împingă într-o uniune federală sau ne vom despărți”.
E acesta momentul în care să ia cineva decizii pentru viitorul UE? Oricât de ciudat ar părea, crizele au fost folosite adesea pentru a mișca lucrurile în direcția dorită de elite. De altfel, acesta este și sfatul pe care îl dă unul dintre părinții fondatori ai UE, Jean Monnet: „Națiunile europene ar trebui să fie conduse către un superstat, fără ca populațiile lor să realizeze ce se întâmplă. Acest obiectiv poate fi atins prin pași succesivi, fiecare ascuns sub o formă și un scop pur economic”, conchide autorul articolului.