EDITORIAL // Victor Nichituș: Posibilele câștiguri pe care Blocul ACUM le poate avea în urma acestei înfrângeri

Au apărut mai multe opinii legate de motivele pentru care Andrei Năstase a pierdut alegerile pentru Primăria municipiului Chișinău. Cea mai exactă a fost făcută public de către...

Au apărut mai multe opinii legate de motivele pentru care Andrei Năstase a pierdut alegerile pentru Primăria municipiului Chișinău. Cea mai exactă a fost făcută public de către deputatul PPDA, Igor Munteanu, care a declarat pentru Radio Europa Liberă că înfrângerea lui Andrei Năstase în alegerile pentru capitala Moldovei este plata costului alianței Blocului ACUM cu Partidul Socialiștilor din Republica Moldova.

Textul de mai jos nu este despre pierderi ci despre posibilele câștiguri pe care Blocul politic ACUM le poate avea în urma acestei înfrângeri. Este un text în care afirm că stânga politică moldovenească, statalistă, nu au plecat niciodată din Primăria municipiului Chișinău.

Pierderea alegerilor pentru primăria municipiului Chișinău de către Blocul politic ACUM nu este un cutremur geopolitic, este o pierdere dureroasă cu repercursiuni directe pentru Blocul politic ACUM și pentru viitorul Cabinetului de Miniștri condus de Maia Sandu. Este prețul politic al alianței făcute cu Partidul Socialiștilor.

Președintele Dodon a sugerat că își dorește schimbarea unor miniștrii din actualul Guvern și preluarea de către PSRM a unor ministere, în același timp, președintele socialiștilor, doamna Greceanâi a solicitat formarea unei largi alianțe PSRM/ACUM în Consiliul Municipal Chișinău, în care formațiunile conduse de Maia Sandu și Andrei Năstase să dețină funcții de vice-primari și pretori. Alianțe PSRM/ACUM ar trebui să fie  replicate și în Consiliile raionale.

La data când scriu aceast text, premierul Maia Sandu nu a oferit un răspuns concret doleanțelor Partidului Socialiștilor.

Maia Sandu are două dificile opțiuni politice: să păstreze alianța cu Partidul Socialiștilor și să guverneze statul moldovean ori să formeze alianțe anti-socialiste cu Partidul Democrat din Moldova atât în Consiliul Municipal Chișinău cât și în Consiliile raionale. Formarea unor alianțe anti-socialiste ar însemna ruperea alianței parlamentare cu socialiștii și reformatarea ecuației de putere din Republica Moldova prin revenirea echipei conduse de Pavel Filip în politica mare

Reformatarea ecuației de putere din Republica Moldova poate fi făcută doar cu acceptul statelor care au garantat alianța PSRM/ACUM: Federația Rusă, Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană.

Textul integral al editorialului îl puteți citi AICI

In this article


Join the Conversation