Edilul capitalei, la premiera filmului despre Pogromul evreiesc din 1903

Primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a fost prezent astăzi la premiera filmului documentar „Tragedia de la Chișinău. Pogrom evreiesc – 1903”, care descrie file din istoria...

Primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a fost prezent astăzi la premiera filmului documentar „Tragedia de la Chișinău. Pogrom evreiesc – 1903”, care descrie file din istoria Chișinăului de acum 120 de ani. Filmul a fost realizat cu sprijinul financiar al Primăriei Chișinău și asistența Comunității Evreiești din Republica Moldova.

Filmul redă evenimentele dramatice din aprilie 1903, când timp de trei zile, la Chișinău, au avut loc violențe împotriva populației evreiești, soldate cu 49 de morți, 500 de răniți și distrugerea a aproximativ o treime din clădirile orașului. Autorii filmului s-au bazat pe protocoalele de interogatoriu ale martorilor, participanților la Pogrom și ale victimelor, precum și pe analizele unor istorici moldoveni și străini.

„Când privești filmul retrăiești emoțiile acelor timpuri. Este un film care ne arată cât de important este să păstrăm memoria istorică și să nu permitem ca astfel de tragedii să se mai repete”, a declarat Ion Ceban.

Primarul a mai spus că filmul va fi prezentat publicului și în alte țări, pentru a promova imaginea Chișinăului și a Republicii Moldova. El a mulțumit echipei de filmare, autorilor, regizorului, artiștilor, experților și tuturor celor care s-au implicat în realizarea acestui film.

Filmul documentar „Tragedia de la Chișinău. Pogrom evreiesc – 1903” poate fi vizualizat și pe site-ul https://jewshistory.md/.

In this article