După reformă, salariile judecătorilor de la CSJ se vor dubla și vor începe de la 61.450 lei lunar

Judecătorii Curții Supreme de Justiție care vor promova evaluarea integrității și a profesionalismului și vor rămâne să activeze în instanța reformată vor fi remunerați cu dublul salariului de...

Judecătorii Curții Supreme de Justiție care vor promova evaluarea integrității și a profesionalismului și vor rămâne să activeze în instanța reformată vor fi remunerați cu dublul salariului de bază al judecătorului Curții Supreme de Justiție cu vechimea în muncă în funcția de judecător de peste 16 ani. O normă în acest sens este stabilită în proiectul de lege promovat de Ministerul Justiției.

Potrivit normelor legale, un judecător de la CSJ cu vechime în muncă de peste 16 ani are un coeficient de salarizare de 12,29. Potrivit Bugetului de stat pentru anul 2022, valoarea de referință aplicată magistraților de la Curtea Supremă este de 2.500 lei. Astfel, în prezent salariul acestora începe de la 30.725 lei. După reformă, salariul de bază va fi dublat, prin urmare va începe de la 61.450 lei. Suplimentar, judecătorii pot beneficia de bonusuri și adaosuri salariale. Noua politică de salarizare se va aplica din data emiterii hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii privind promovarea evaluării extraordinare a profesionalismului.

Salariile președintelui și a vicepreședintelui CSJ la fel se vor dubla. Acestora li se aplică un coeficient de salarizare de 13,94 în cazul președintelui și 13,65 sau 13,09 în cazul vicepreședintelui, în funcție de vechimea în muncă. Astfel, salariile acestora încep, în prezent, de la 34.850 lei și, respectiv, 32.725 lei lunar. După reformă, aceștia vor fi remunerați lunar cu cel puțin 69.700 lei și, respectiv, 65.450 lei. Suplimentar vor fi calculate adaosurilor conform legislației în vigoare.

Potrivit notei informative a proiectului, politica de salarizare a magistraților de la CSJ se va aplica similar pentru toți cei 20 de judecători, inclusiv pentru magistrații numiți în funcție din rândul avocaților, procurorilor sau profesorilor universitari în domeniul dreptului.

Ministerul Justiției spune că dublarea salariilor judecătorilor va reprezenta o sarcină majoră pentru bugetul public. Prin urmare, ca noile reguli să intre în vigoare din 1 ianuarie 2024, atunci când vor fi generate economii din contul reducerii cu 30% a numărului personalului auxiliar din cadrul Secretariatului CSJ.

In this article