Președintele Parlamentului, Igor Grosu, s-a întâlnit cu omologul său danez: „Integrarea europeană a Republicii Moldova este proiectul nostru de țară”

 Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a avut o întrevedere, la Copenhaga, cu Președintele Parlamentului Regatului Danemarcei, Henrik Dam Kristensen. Oficialii au discutat despre consolidarea relațiilor moldo-daneze și extinderea contactelor...

 Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a avut o întrevedere, la Copenhaga, cu Președintele Parlamentului Regatului Danemarcei, Henrik Dam Kristensen. Oficialii au discutat despre consolidarea relațiilor moldo-daneze și extinderea contactelor între cele două țări.

Subiectul principal al discuției l-a constituit agenda de integrare europeană a țării noastre în contextul obținerii statutului de țară candidată. Șeful legislativului a exprimat recunoștință pentru susținerea de către Danemarca a Opiniei Comisiei Europene de a ne acorda acest statut. „Integrarea europeană a Republicii Moldova este proiectul nostru de țară și noi vom face tot posibilul să avansăm la acest capitol prin reforme concrete și în interesul cetățenilor”, a menționat Președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Cei doi președinți de parlament au făcut un schimb de opinii și despre situația din regiune în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Șeful legislativului a spus că, în prezent, pe teritoriul Republicii Moldova, sunt peste 80 de mii de ucraineni, iar eforturile autorităților sunt concentrate în direcția încadrării refugiaților în procesul educațional și în câmpul muncii.

În cadrul discuțiilor Președintele Parlamentului a subliniat interesul țării noastre de a coopera în domeniul eficienței energetice și al digitalizării, dar și în identificarea unor noi oportunități de atragere a investitorilor danezi în Moldova. Șeful legislativului a încurajat companiile daneze să investească în Moldova, în special în domeniul regenerabilelor.

Președintele Parlamentului Republicii Moldova s-a referit, în cadrul întrevederii, și la prioritățile sesiunii parlamentare de toamnă: îmbunătățirea legislației, combaterea dezinformării și propagandei, toleranță zero la finanțarea netransparentă a partidelor politice. „Noi vom continua să facem ordine în instituțiile publice, să îmbunătățim mediul de afaceri, să susținem păturile vulnerabile din societate, să muncim pentru a minimiza impactul războiului și a contribui la stabilitatea regională. Dar acest lucru îl vom reuși prin unitate și cu prieteni adevărați”, a spus Speakerul Igor Grosu.

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, efectuează o vizită oficială în Regatul Danemarcei, în perioada 5-8 septembrie 2022.

In this article