Drapelul imperial al Rusiei, declarat extremist

Judecătoarea Maria Alexei a admis cererea Procuraturii Generale, Ministerul Justiției și Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Instituțiile au cerut constatarea caracterului extremist al drapelului cu trei linii...

Judecătoarea Maria Alexei a admis cererea Procuraturii Generale, Ministerul Justiției și Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Instituțiile au cerut constatarea caracterului extremist al drapelului cu trei linii orizontale de culoare alb-galben-negru, promovat de Kremlin și Vladimir Putin în calitate de simbol al „Noii Rusii”. În anul 2014, drapelul a fost arborat la Donețk și Lugansk de armata de ocupație rusă, iar unele unități militare îl au și acum în dotare. Și la Comrat sunt utilizate astfel de steaguri în cadrul manifestațiilor pro-ruse.  

 

În octombrie, 2022, Comisia de la Veneţia a constatat că autorităţile de la Chişinău au procedat corect că au interzis simbolurile războiului rus în Ucraina – panglica Sf. Gheorghe, literele „z” şi „v”. Experţii Comisiei au decis că interzcerea prin lege a acestor simboluri respectă cerințele de legalitate, legitimitate și proporționalitate.

Comisia de la Veneţia consideră că a fost o necesitate socială urgentă de a impune o astfel de restricție a libertății de exprimare și că afișarea unor astfel de simboluri utilizate de armata rusă în agresiunea împotriva Ucrainei „ar putea reprezenta un pericol real de dezordine și amenințare la adresa securității naționale și a drepturilor oamenilor, inclusiv a refugiaților ucraineni din țară”. Experţii au găsit plauzibilă şi impunerea restricțiilor pentru audio-vizual peivind preluarea unor programe rusești de propagandă.

Parlamentul a votat interzicerea pe teritoriul Republicii Moldova a simbolurilor care propagă războiul – literele „ V” și „Z” și Panglica „Sfântul Gheorghe”. Astfel, în Codul Contravenţional au fost incluse amenda de până la 9.000 de lei şi munca neremunerată în folosul comunității de la 30 la 60 de ore pentru sfidarea acestei legi.

Înainte ca deputata Olesea Stamate să prezinte proiectul de lege, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au blocat tribuna principală a Parlamentului. După ce proiectul a fost prezentat, socialiștii și comuniștii au părăsit plenul în semn de protest. Deputaţii din opoziţia pro-rusă, dar şi partidele extra-parlamentare pro-Kremlin au chemat în repetate rânduri cetăţenii să nu se conformeze legii şi să poarte simbolurile interzise.

Sursa: anticoruptie.md

In this article