Două monumente sovietice din Moldova ar fi fost vandalizate

Ambasada Rusiei în Republica Moldova a publicat o declarație prin care condamnă vandalizarea a două monumente sovietice din țara noastră. Misiunea diplomatică susține că aceste acțiuni „depășesc orice...

Ambasada Rusiei în Republica Moldova a publicat o declarație prin care condamnă vandalizarea a două monumente sovietice din țara noastră. Misiunea diplomatică susține că aceste acțiuni „depășesc orice limite ale lucidității”.

Printr-o confirmare directă a bătăii de joc asupra memoriei strămoșilor noștri, care și-au lăsat amprenta în istoria moldovenească, au fost profanate monumentul lui Grigore Potemkin din apropierea satului Rădenii Vechi, precum și monumentul „Maica îndurerată” din orașul Edineț”, se arată în declarația Ambasadei Rusiei în Republica Moldova.

Diplomații ruși au remarcat că vandalii au desenat simboluri fasciste, ceea ce ar constitui un „exemplu de alimentare a rusofobiei și a atitudinii revanșiste din țară”.

Ambasada califică aceste acțiuni extremiste drept absolut inacceptabile. Susținem forțele sănătoase ale societății moldovenești, care pledează pentru păstrarea urgentă a „moștenirii memoriei” relațiilor ruso-moldovenești și neadmiterea rescrierii istoriei în mod criminal”, au mai subliniat reprezentanții Ambasadei.

De asemenea, oficialii ruși au amintit că profanarea monumentelor soldaților căzuți în timpul celui de-al Doilea Război Mondial constituie o infracțiune care se pedepsește penal. Ambasada Rusiei a solicitat autorităților tragerea la răspundere a persoanelor vinovate.

In this article