Zelenski susține că Rusia va folosi rachete iraniene pentru eventuale atacuri asupra infrastructurii Ucrainei

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, susține că Rusia intenționează să folosească rachete iraniene pentru posibile atacuri asupra infrastructurii Ucrainei, în special asupra sectorului energetic al țării, relatează breakingnews.md cu...

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, susține că Rusia intenționează să folosească rachete iraniene pentru posibile atacuri asupra infrastructurii Ucrainei, în special asupra sectorului energetic al țării, relatează breakingnews.md cu referire la G4Media.

Pentru moment, peste 4,5 milioane de locuitori au rămas fără energie electrică în Kiev și în alte șase regiuni din cauza loviturilor rusești, a declarat Zelenski în discursul său nocturn de duminică.

„Înțelegem, de asemenea, că statul terorist își concentrează forțele și mijloacele pentru o posibilă repetare a atacurilor în masă asupra infrastructurii noastre. În primul rând, energia”, a spus Zelenski. „În special, pentru aceasta, Rusia are nevoie de rachete iraniene”, a spus președintele ucrainean, adăugând că Ucraina „se pregătește să răspundă”.

Șeful statului ucrainean a mai spus că duminică, 6 noiembrie, rușii „au folosit din nou drone de atac iraniene”, dar nu a oferit mai multe detalii.

„Întreaga lume va ști că regimul iranian ajută Rusia să prelungească acest război”, a subliniat Zelenski.

„Dacă nu ar fi fost furnizarea de arme iraniene către agresor, am fi fost mai aproape de pace acum”, a continuat el. „Iar acest lucru înseamnă mai aproape de o soluție completă la criza alimentară”.

Conform  datelor serviciilor secrete occidentale, Iranul se pregătește să trimită aproximativ 1.000 de arme suplimentare, inclusiv rachete și mai multe drone de atac, către Rusia, au declarat pentru CNN oficiali dintr-o țară occidentală care monitorizează îndeaproape programul de armament al Iranului.

Tranzacția este monitorizată  îndeaproape pentru că ar fi primul caz în care Iranul trimite rachete ghidate de precizie avansate Rusiei, ceea ce ar putea oferi Kremlinului un impuls substanțial pe câmpul de luptă.

Dronele iraniene au jucat un rol semnificativ în conflict de când Rusia a lansat invazia la scară largă a Ucrainei la sfârșitul lunii februarie.

In this article