Ulterior documentării efectuate de ofițerii Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane, sub conducerea procurorilor PCCOCS, a devenit cunoscut faptul că învinuitele-și amenințau victimele cu alungarea din apartamentul în care le-au cazat, dar nu le-au impus o taxă. Exploatarea sexuală avea loc într-un apartament din Chișinău, după ce învinuitele publicau anunțuri, pe internet; iar sumele de 1000-1500 lei achitate victimelor de către clienți erau însușite de către învinuite, inclusiv pentru alimentație.
În fond, acțiunile au avut loc în toamna lui 2021, atunci când tinerele învinuite cu vârste cuprinse între 19 și 24 de ani, domiciliate în Chișinău, au răspuns solicitării de ajutor a victimelor, care nu aveau posibilități de cazare: tânărul fusese alungat de acasă de către tatăl vitreg, în Chișinău, iar minora sosise din Dondușeni pe banii bunicii (părinții sunt decedați), fără ca aceasta însă să le cunoască pe tinerele învinuite. Ulterior, deconspirării infracțiunii și reținerii învinuitelor, tânărul și minora au beneficiat de consiliere psihologică calificată.
La solicitarea procurorilor PCCOCS, cele trei învinuite cu vârste cuprinse între 19 și 24 de ani continuă să fie plasate sub arest preventiv, astfel încât acestea să nu se eschiveze din fața instanței de judecată, să nu distorsioneze cercetarea probelor și să nu influențeze părților în proces. În această perioadă, până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești finale, acestea se prevalează de prezumția nevinovăției. Potrivit legii, cea mai gravă din cele două infracțiuni comise (exploatare sexuală comercială în cazul tânărului și trafic de copii în cazul minorei) – traficul de copii – se pedepsește cu închisoarea de la 15 la 20 ani sau cu detențiune pe viață.