Dosarul mitei de jumătate de milion de lei, cerută de un ofițer de poliție și complicii săi pentru rezolvarea unui dosar, a fost transmis în judecată

Procuratura Anticorupție, informează că, la 02 august 2022, a expediat în instanța de judecată, cauza penală de învinuire a unui angajat al Inspectoratului de Poliției Botanica și complicii...

Procuratura Anticorupție, informează că, la 02 august 2022, a expediat în instanța de judecată, cauza penală de învinuire a unui angajat al Inspectoratului de Poliției Botanica și complicii săi, învinuiți de trafic de influență (art.326 alin.(3) din Codul penal), în dosarul mitei de jumătate de milion de lei, cerută pentru rezolvarea unui dosar, inițiat pentru comercializarea de droguri.
Amintim că, în mai 2022, urmare a acțiunilor de urmărire penală și de investigație desfășurate, ofițerii CNA și SIS, sub conducerea procurorilor anticorupție, au fost reținute trei persoane, bănuite de comiterea infracțiunii de trafic de influență în proporții deosebit de mari. Cei trei, printre care un polițist din cadrul Inspectoratului de Poliție Botanica, ar fi primit, prin estorcare, suma de jumătate de milion de lei de la un bărbat, reținut anterior pentru trafic de substanțe narcotice.
Potrivit datelor anchetei, banii ar fi fost transmiși pentru rezolvarea dosarului și coruperea persoanelor publice din cadrul organului de urmărire penală, în gestiunea căruia se afla cauza.
Precizăm că, inițial în privința celor trei persoane reținute a fost aplicată măsura preventivă sub formă de arest preventiv. Având în vedere faptul că unul dintre învinuiți a colaborat cu ancheta în privința acestuia a fost aplicată o măsură preventivă non-privativă de libertate, pe când în privința celorlalți doi învinuiți, a fost aplicat arestul preventiv pe un termen de 30 zile.
Subsecvent, informăm că, în rezultatul examinării recursului înaintat de partea apărării împotriva mandatului de arest preventiv, magistrații Curții de Apel Chișinău, au decis menținerea arestului preventiv în privința unuia dintre cei doi, pe când în privința altuia a fost înlocuit arestul preventiv cu arestul la domiciliu, pe un termen de 30 zile, deși ambilor învinuiți li s-au incriminat aceiași faptă infracțională.
Totodată, la demersul procurorilor anticorupție, cu autorizarea judecătorului de instrucție, în vederea reparării prejudiciului cauzat prin infracțiune, precum și în vederea eventualei confiscări speciale, a fost aplicat sechestru pe mijlocul de transport, ce îi aparține unuia dintre învinuiți. La fel, a fost aplicat sechestru asupra mijloacelor bănești, depistate și ridicate în cadrul percheziției efectuate la domiciliul unuia dintre învinuiți, în sumă totală de 8901,23 lei.
Notă:
Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.
In this article