Dosar penal pe infracțiunea de act terorist, după evoluțiile în dosarul privind alertele false cu bombă

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), de comun cu INI și ceilalți membri ai grupului interinstituțional de investigații, în rezultatul analizei operaționale a tuturor episoadelor...

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), de comun cu INI și ceilalți membri ai grupului interinstituțional de investigații, în rezultatul analizei operaționale a tuturor episoadelor de crimă, care au determinat mai multe aspecte concertate ale faptelor infracționale, au pornit urmărirea penală pe elementele componenței de infracțiune – actul terorist.

 

Pornirea acestui dosar derivă din avansarea investigațiilor realizate până în prezent privind comunicarea mincinoasă cu bună-știință despre prezența explozivelor în diverse locații, care în anumite episoade, în vederea creării pericolelor pentru viața și sănătatea cetățenilor, urmăreau scopul intimidării populației.

 

Calificarea faptelor infracționale potrivit articolului 278 din Codul penal ține nu doar de aspectul pedepsei pe care o riscă făptuitorii, de minim 6 ani închisoare (versus maxim 3 ani închisoare în situația articolului 281 din Codul penal), dar și asigură instituțiilor naționale responsabile de investigarea faptelor posibilitatea să coopereze cu instituțiile antitero din statele din care s-au solicitat informații anterior, la subiectul alertelor false.

 

Subsecvent, majoritatea statelor solicitate au în legislația lor prevederi care le atribuie instituțiilor de combatere a actelor teroriste instrumente procesuale cu acțiune mai amplă și termeni alerți de executare a acestora.

 

Astfel, către jurisdicțiile străine în care au fost expediate solicitările anterioare la subiectul alertelor false, urmează să fie completate solicitările, în sensul evoluțiilor descrise. Mai mult, în cadrul urmăririi penale au fost solicitate, de la instituțiile vizate de alertele cu bombă, inclusiv publice, stabilirea cuantumului prejudiciului.

 

Investigațiile continuă, iar autoritățile urmează să informeze societatea despre progresele înregistrate.

In this article