Doi tineri vor sta după gratii, după ce au obținut bani, prin înșelăciune pe rețele sociale

Urmare a eforturilor procurorilor din cadrul Procuraturii mun.Chișinău, prin sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, din 18 ianuarie 2024, doi tineri în vârstă de 23 și respectiv, 24 de...

Urmare a eforturilor procurorilor din cadrul Procuraturii mun.Chișinău, prin sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, din 18 ianuarie 2024, doi tineri în vârstă de 23 și respectiv, 24 de ani, au fost condamnați pentru comiterea mai multor episoade de escrocherie, fiindu-le stabilită pedeapsa cu închisoare pe un termen de 4 ani și 6 luni, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții sau de a exercita activități legate de gestionarea mijloacelor financiare și a bunurilor materiale ale altor persoane pe un termen 3 ani.

Procurorii le-au înaintat învinuirea pe faptul că, inculpații, la 21 ianuarie 2023, prin împărțirea rolurilor, urmărind scopul sustragerii bunurilor altei persoane prin inducere în eroare, folosind o identitate falsă a unui cont de pe rețeaua „Facebook”, prin intermediul aplicației „Messenger”, folosind datele personale ale unei femei, care este vecină cu victima, au determinat-o pe victimă, să le transmită datele cardului bancar și a codurilor de unică folosință, sub pretextul primirii un transfer bancar de peste hotare. Ulterior, obținând de la victimă datele cardului bancar, prin efectuarea tranzacțiilor P2P, au extras de pe contul ultimei suma de 3000 lei.

A doua zi, inculpații, prin aceeași schemă infracțională, prin efectuarea a 3 tranzacții „Cash by cod”, au extras de pe contul unei alte victime, suma de 6860 lei, iar peste încă 3 zile, au sustras 3900 lei de la o altă persoană.

Inculpații și-au recunoscut vinovăția în comiterea faptelor imputate.

Sentința nu este definitivă și poate fi contestată cu apel în termen de 15 zile la Curtea de Apel Chișinău.

Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată, până când vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.
! Procuratura îndeamnă societatea civilă la prudență și la evitarea dezvăluirii datelor cardurilor bancare în contexte nesigure.

In this article