Doi bărbați, unul fiind avocat, condamnați pentru trafic de influență

 La 05 mai 2023, Judecătoria Anenii Noi, sediul Bender a pronunțat sentința într-o cauză penală deferită justiției de către Procuratura Anticorupție, ce vizează acțiunile a doi bărbați, unul...

 La 05 mai 2023, Judecătoria Anenii Noi, sediul Bender a pronunțat sentința într-o cauză penală deferită justiției de către Procuratura Anticorupție, ce vizează acțiunile a doi bărbați, unul fiind avocat, învinuiți de trafic de influență (art. 326 alin.(2) lit. b) din Codul penal).BENDER – La 05 mai 2023, Judecătoria Anenii Noi, sediul Bender a pronunțat sentința într-o cauză penală deferită justiției de către Procuratura Anticorupție, ce vizează acțiunile a doi bărbați, unul fiind avocat, învinuiți de trafic de influență (art. 326 alin.(2) lit. b) din Codul penal).

Cauza penală a fost pornită în septembrie 2022, de către Centrul Național Anticorupție și instrumentată în baza unui denunț.

Potrivit materialelor, cei doi bărbați, unul fiind avocatul unui cetățean inculpat de comiterea infracțiunii de tentativă de omor, în perioada august-septembrie 2022, susținând că au influență asupra judecătorului din cadrul Judecătoriei Căușeni, sediul Central care examina cauza penală, au pretins și primit mijloace bănești de la concubina inculpatului, și anume 200 euro, 6 000 lei, 6 300 dolari SUA. În schimbul mijloacelor bănești, aceștia susțineau că pot determina judecătorul să adopte o decizie favorabilă în privința inculpatului, și anume să-l condamne cu suspendarea condiționată a executării pedepsei sau să-i aplice o pedeapsă mai blândă.

Urmărirea penală în prezenta cauză a durat 6 luni, iar judecarea cauzei a durat 3 luni. Inculpații și-au recunoscut vina.

Prin sentință din 05 mai 2023, instanța a recunoscut vinovați inculpații de comiterea traficului de influență, stabilindu-le pedeapsa cu amendă în mărime de 150 000 lei fiecăruia, avocatului fiindu-i aplicată pedeapsa complimentară sub formă de privarea de dreptul de a ocupa funcții publice și de a exercita profesia de avocat pe un termen de 5 ani.

Totodată, s-a dispus confiscarea specială în beneficiul statului a contravalorilor mijloacelor bănești în sumă de 6 300 dolari SUA, 200 euro și 6 000 lei, cu titlu de mijloace bănești utilizate și destinate pentru săvârșirea infracțiunii.

Sentința poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.

In this article