Dodon: Moldovenii care muncesc în Rusia vor fi asigurați cu pensii

Autoritățile Republicii Moldova și cele din Federația Rusă urmează să semneze în acest an Acordul bilateral în domeniul securităţii sociale. Acest document va asigura garanţii de securitate socială,...

Autoritățile Republicii Moldova și cele din Federația Rusă urmează să semneze în acest an Acordul bilateral în domeniul securităţii sociale. Acest document va asigura garanţii de securitate socială, inclusiv pensia, pentru moldovenii care muncesc în Rusia, transmite Breaking News.

Anunțul a fost făcut de către șeful statului Igor Dodon în cadrul emisiunii „Președintele răspunde”. Moldova are semnate astfel de acorduri cu 14 țări: România, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia, Lituania și Germania, Turcia și Belarus. La etapa de negocieri se află acordul cu Statul Israel.

Aceste documente permit ca la stabilirea şi calcularea pensiei să se ia în calcul toate perioadele de cotizare realizate pe teritoriul statelor semnatare, iar fiecare stat aplică legislaţia naţională în domeniu. Astfel, Moldova şi cel de-al doilea stat semnatar iau în calcul şi achită pensia doar pentru perioadele de asigurare realizate pe teritoriul propriu, prin aplicarea principiului proporţionalităţii.

In this article


Join the Conversation