Directorul IData critică dur metodologia folosită de sondajul IRI

”O nouă inovație în materie de prezentare a datelor din sondaje: ești  întrebat – în ce politician ai cea mai mare încredere, dar poți da până la 3...

”O nouă inovație în materie de prezentare a datelor din sondaje: ești  întrebat – în ce politician ai cea mai mare încredere, dar poți da până la 3 opțiuni. În mediu, un respondent a ales 1,6 opțiuni, adică din 2 respondenți, unul alegea un politician, altul – doi politicieni, iar răspunsurile s-au pus toate în aceeași oală și s-au calculat procente, chiar dacă preferințe unor respondenți erau clare și țineau doar de un politician, iar alții puteau alege 2 sau 3”, spune Bologan.

Expertul afirmă că din punct de vedere statistic, importanța respondenților cu mai multe răspunsuri a crescut în eșantion și deja denaturează structura eșantionului, respectiv reprezentativitatea rezultatelor.

Administratorul companiei IData – Date Inteligente mai afirmă că, în niciun sondaj efectuat de această structură nu a utilizat așa procedeu în adresa politicienilor, pentru a calcula nivelul de ”cea mai mare încredere”.

”De fiecare dată solicitam fie un singur răspuns, fie întrebam nivelul de încredere în fiecare politician în parte și așa și prezentam datele. Uneori utilizam un alt procedeu: care ar fi al doilea politician sau dacă nu ar candida un anumit politician, pe cine altcineva ați vota și prezentam separat primul răspuns și al doilea”, susține Bologan.

Metodologia utilizată de IRI, susține expertul, denaturează rezultatele. 

”În rezultat, avem un 24% egal între Igor Dodon și Maia Sandu, ceea e un rezultat alterat de metodologia utilizată. Toate sondajele, inclusiv și BOP-ul făcut de noi arată o anumită diferență între cei doi politicieni, mai mică sau mai mare. O diferență care există și ar putea crește din moment ce doamna Sandu nu mai deține o funcție publică înaltă”, susține expertul.

Pentru conformitate, statisticianul a dat și un exemplu: ”Iată, de pildă, egalitatea perfectă într-un sondaj făcut de nu mai țin minte cine, care dădea exact același procent Maiei Sandu și lui Andrei Năstase. Ulterior, s-a mai făcut unul sau două sondaje, care i-au dat un pic mai mult Maiei Sandu și de atunci cariera domnului Năstase s-a dus pe o pantă descendentă.  Un alt sondaj, exit-poll, arăta 37,1% la 37% în favoarea lui Ion Ceban față de Andrei Năstase. Eu nu prea cred în egalitate sau diferențe de 0,1%, dar fiecare are dreptul să fie informat corect”, a conchis expertul.

In this article


Join the Conversation