Criza locuințelor din Capri: Localnicii își pierd locuințele în fața turiștilor

Până la 16.000 de turiști ajung zilnic pe insula Capri din Marea Mediterană, depășindu-i pe cei 12.900 de rezidenți, iar mulți dintre acești vizitatori stau și peste noapte,...

Până la 16.000 de turiști ajung zilnic pe insula Capri din Marea Mediterană, depășindu-i pe cei 12.900 de rezidenți, iar mulți dintre acești vizitatori stau și peste noapte, în condițiile în care din ce în ce mai multe locuințe sunt închiriate turiștilor, ceea ce creează probleme rezidenților.

„Capri a devenit un dormitor pentru turiști. Sunt mai mulți oameni care ajung pe insulă decât putem face față iar familiile nu pot să prindă rădăcini aici pentru că nu își permit să stea”, spune Teodorico Boniello, președintele asociației consumatorilor locali, scrie G4Media.

Insula mediteraneană este un microcosmos pentru multe destinații turistice fierbinți din Europa. Localnicii depind de turiști pentru mijloacele lor de trai însă explozia turismului de masă riscă să transforme locațiile lor frumoase în aglomerații sufocante.

Unele orașe italiene au început să reacționeze. Veneția a devenit zilele trecute primul oraș din lume care percepe o taxă de intrare pentru vizitatori în perioadele de vârf. Florența a interzis noi închirieri de locuințe din centrul său istoric iar parcul Cinque Terre de pe riviera italiană a început să perceapă 15 euro pentru cei care vor să parcurgă un traseu popular de-a lungul coastei, în ideea de a evita supra aglomerarea.

Capri a dublat propria sa taxă aplicată vizitatorilor, de la 2,5 până la 5 euro, pe care cei dinafară trebuie să o plătească pentru a lua feribotul din Napoli sau Sorrento până pe insula Capri, începând din aprilie și până în octombrie.

„Încercăm să convingem mai mulți oameni să ne viziteze în timpul iernii”, spune primarul din Capri, Marino Lembo.

Însă această taxă este puțin probabil să îi descurajeze pe turiști să călătorească pe insula Capri, care are peste patru milioane de fotografi tăguite pe Instagram, și atrage valuri de turiști care doresc să adauge aceleași imagini pe paginile lor de social media.

Și mai important, localnicii spun că taxa nu va face nimic pentru a rezolva o criză a spațiilor de locuit, care forțează mulți lucrători esențiali din Capri, inclusiv profesori și medici, să trăiesc pe continent și să facă naveta până pe insulă.

„Ar fi grozav să trăiesc în Capri dar este foarte dificil. Chiar dacă aș găsi un loc, chiria ar consuma aproape tot salariul meu”, spune Antonio De Chiara, care recent a obținut un loc de muncă în calitate de psiholog pentru copii în Capri.

Stefano Busiello, 54 de ani, este profesor de matematică la liceul din Capri dar trăiește la Napoli și face naveta de 20 de ani. „Nu am încercat niciodată să găsesc o locuință acolo. Nu mi-aș permite una și situația a devenit și mai dificilă”, spune Busiello.

Doar 20% din personalul liceului la care Busiello este profesor trăiește pe insula Capri, restul ajungând aici cu feribotul, o navetă zilnică obositoare ceea ce înseamnă că majoritatea profesorilor nu stau mai mult de trei ani înainte de a cere transferul la școlile de pe continent.

Roberto Faravelli, care are o pensiune aproape de portul din Capri, spune că oamenii ca el ar putea fi dispuși să își închirieze proprietățile către muncitori dacă autoritățile ar oferi stimulente pentru a reduce decalajul față de chiriile plătite de turiști. „Guvernul trebuie să încurajeze proprietarii de case prin oferirea de chirii pe termen lung. Ceea ce ne lipsește este cineva care să încerce să rezolve aceste probleme”, spune Faravelli.

Însă primarul Lembo nu se așteaptă ca autoritățile să intervină. „Este o situație nefericită dar din păcate așa funcționează economia de piață”, spune primarul din Capri.

Platforma de închiriere Airbnb are listate peste 500 de proprietăți disponibile pe insula Capri, față de aproximativ 110 în anul 2016. Însă acesta este doar vârful icebergului, în condițiile în care localnicii își închiriază proprietățile în timpul lunilor de vară prin intermediul unor platforme care nu sunt reglementate.

Primarul Lembo recunoaște că există probleme dar respinge ideea că turismul ruinează insula. „Nu sunt de acord cu nostalgicii care spun că insula Capri era mai frumoasă în urmă cu 100 de ani. Atunci era mizerie și sărăcie. Acum este bogăție și asta grație turismului”, spune Lembo.

sursa

In this article