Cooperarea între Republica Moldova și NATO în noile de condiții de securitate regională

În cadrul vizitei de lucru la Bruxelles, prim-ministra Natalia Gavrilița a avut o întrevedere cu secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, la sediul general al Alianței. Oficialii...

În cadrul vizitei de lucru la Bruxelles, prim-ministra Natalia Gavrilița a avut o întrevedere cu secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, la sediul general al Alianței. Oficialii au discutat despre provocările de securitate pe care le dictează războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar și despre cooperarea între Republica Moldova și NATO în noile condiții de securitate. Un alt subiect s-a referit la Pachetul Adaptat al Programului de Consolidare a Capacităților de Apărare, care rămâne a fi o prioritate și un instrument important în relațiile între Republica Moldova și NATO.

„Respectăm prevederile Constituției Republicii Moldova și alegerea populației țării. Amenințările comune ale Republicii Moldova și țărilor NATO includ dezinformarea, atacurile cibernetice și alte pericole și împreună putem găsi soluții pentru a le contracara. Suntem pregătiți să avansăm cu viteza de care sunteți gata”, a declarat secretarul general adjunct NATO, Mircea Geoană.

Potrivit Nataliei Gavrilița, războiul și presiunile hibride au un impact direct asupra situației economice și bugetare a țării. Creșterea dramatică a prețurilor la energie este principalul motiv pentru rata mare a inflației. În aceste condiții, una dintre sarcinile prioritare ale Executivului este menținerea stabilității în țară, inclusiv a situației social-economice și gestionarea recesiunii economice.

„Este important ca Moldova să rămână stabilă și sigură. Altfel, destabilizarea politică, eventualele tulburări, violențe și frontierele nesecurizate ar fi dăunătoare pentru Republica Moldova însăși, dar și pentru Ucraina și pentru UE. Având în vedere contextul regional de securitate, o sarcină urgentă a autorităților moldovene este modernizarea sectorului de securitate și apărare națională în conformitate cu noile provocări”, a menționat Natalia Gavrilița.

În acest context, potrivit șefei Guvernului de la Chișinău, un domeniu de importanță strategică pentru Republica Moldova este asistența Aliaților NATO pentru fortificarea domeniului de securitate și apărare, pentru consolidarea capacităților și eficacității instituțiilor, precum și formarea experților.

O altă componentă importantă, care a fost discutată de cei doi oficiali, este oportunitatea de a oferi funcționarilor publici din instituțiile moldovenești cursuri, seminare și ateliere de lucru în diferite domenii, în cadrul Centrelor specializate de formare și educație aprobate de NATO.

În acest sens, Republica Moldova va putea valorifica posibilităţile de cooperare oferite de diverse programe ale NATO.  Este vorba, în particular, de Procesul de Analiză și Planificare a Parteneriatului (PARP), Iniţiativa privind Consolidarea Capacităţilor de Apărare (DCB), Programul de consolidare a integrității în sectorul de securitate și apărare (BI), Programul de Dezvoltare Profesională (PDP), Programul Știința pentru Pace și Securitate (SPS), Programul de consolidare a instruirii militare (DEEP), Platforma pentru Interoperabilitate (IP) ș.a.

Cei doi oficiali au discutat și despre organizarea unei vizite comune în Moldova a secretarului general adjunct al NATO, Mircea Geoană, și a secretarului general al Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE), Stefano Sannino.

In this article