Domnica Manole va primi de la stat 800 de mii de lei drept prejudiciu moral

Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a admis parțial cerere de chemare în judecată depusă de către avocata președintei Curții Constituționale (CC), Domnica Manole, împotriva Ministerului Justiției, scrie Ziarul de...

Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a admis parțial cerere de chemare în judecată depusă de către avocata președintei Curții Constituționale (CC), Domnica Manole, împotriva Ministerului Justiției, scrie Ziarul de Gardă. Astfel, instanța a hotărât încasarea sumei de 800 de mii de lei în beneficiul magistratei, din contul bugetului de stat, cu titlu de prejudiciu moral, cauzat prin „acțiunile ilicite ale organului de urmărire penală și procuraturii ca urmare a tragerii ilegale la răspundere penală în temeiul art. 307 alin. (1) din Codul penal, acțiuni soldate cu achitarea Domnicăi Manole prin sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani din 9 august 2019, definitivă și irevocabilă din 26 august 2019, de învinuirea adusă în comiterea infracțiunii prevăzute de art. 307 alin. (1) din Codul penal, ca urmare a renunțării acuzatorului de stat la învinuire în ședința de judecată”.

Potrivit dispozitivului hotărârii din 8 februarie, pronunțată de judecătorul Petru Harmaniuc, alți 4.500 de lei vor fi achitați președintei CC cu titlu de cheltuieli pentru asistență juridică suportate la examinarea cauzei civile.

„În rest, cererea de chemare în judecată în partea compensării excedentului prejudiciului moral adjudecat prin prezenta hotărâre, precum și în partea încasării sumei ce depășește cuantumul cheltuielilor de asistență juridică acordate reclamantei în prezentul proces, se respinge ca neîntemeiată”, se mai arată în document.

Domnica Manole a solicitat repararea prejudiciului moral estimat la suma de 1 000 000 de lei, cauzat prin „acțiunile ilicite ale organelor de urmărire penală, procuraturii și instanțelor de judecată, materializate în tragere ilegală la răspundere penală, cu compensarea cheltuielilor de asistență juridică suportate la examinarea prezentei cauze civile în mărime de 5 000 de lei”.

Hotărârea poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Chișinău în termen de 30 zile de la data pronunțării dispozitivului hotărârii.

In this article