Concertul lui Jah Khalib la Summer Fest din Chișinău, anulat

Concertul cântărețului kazah Jah Khalib de la festivalul Summer Fest din Chișinău, care urma să aibă loc în august, a fost anulat. Se întâmplă după ce solicitări privind...

Concertul cântărețului kazah Jah Khalib de la festivalul Summer Fest din Chișinău, care urma să aibă loc în august, a fost anulat. Se întâmplă după ce solicitări privind anularea prestației artistului au venit din partea opiniei publice și societății civile, din cauza susținerii unei replici deplasate privind violența sexuală împotriva fetelor și femeilor. 

Pe 27 aprilie, într-o publicație pe Facebook, organizatorii Summer Fest au anunțat că Jah Khalib nu va mai cânta la festival.

Dragi prieteni, în legătură cu evenimentele și știrile recente, performanța lui Jah Khalib la Summer Fest a fost anulată. Din cauza unor factori logistici și confidențiali, nu a fost posibil să anunțăm oficial și deschis decizia luată mai devreme. Organizarea unui eveniment de o amploare similară necesită mult efort și o pregătire îndelungată, fapt care nu permite să luăm decizii impulsive. Vă reamintim că Summer Fest este un eveniment care are ca element central doar muzica. Vă mulțumim pentru răbdare și vă rugăm să fiți respectuoși”, se arată în mesaj.

Coliția Națională „Viața fără Violență”, care, anterior, a cerut ca evoluția lui interpretului kazah să fie anulată, a salutat decizia. „Participarea lui Jah Khalib la Summer Fest a fost anulată. Este reușita noastră comună! Mulțumim tuturor pentru implicare și solidarizare”, se arată în mesajul publicat pe Facebook de Coaliție.

Precizăm că, recent, Coaliția Națională „Viața fără Violență”, figuri publice, printre care actorul Cătălin Lungu, dar și oameni simpli au solicitat organizatorilor Summer Fest de la Chișinău să anuleze prestația lui Jah Khalib, care figura programul artiștilor festivalului, din cauza susținerii pentru un comentariu deplasat privind violența sexuală împotriva persoanelor de gen feminin. Organizatorii evenimentului nu au venit cu o reacție oficială timp de câteva zile.

În august 2022, pe canalul de YouTube RUH FOOD, a fost publicat un podcast cu șase persoane publice din Kazahstan, inclusiv Jah Khalib. La un moment dat, unul dintre participanți a declarat că 85% dintre cazurile de viol, în care victimile sunt femei, au loc pentru că acestea se aflau „în locul nepotrivit, în hainele nepotrivite, la momentul nepotrivit”. Jah Khalib a susținut comentariul.

Cazul a revenit recent în atenția opiniei publice din Kazahstan în contextul în care, în prezent, au loc ședințele de judecată în cazul ex-ministrului Economiei al țării, Kuandîk Bishimbayev, învinuit că și-a omorât soția în bătaie. Astfel, concertele din Kazahstan ale cântărețului au început să fie anulate.

sursa

In this article