Cetățeni străini, documentați pentru fals în actele de călătorie

În Aeroportul Internațional Chișinău, polițiștii de frontieră au depistat doi cetățeni străini care s-au legitimat în baza actelor de călătorie falsificate. Unul dintre ei a prezentat pașaport moldovenesc,...

În Aeroportul Internațional Chișinău, polițiștii de frontieră au depistat doi cetățeni străini care s-au legitimat în baza actelor de călătorie falsificate. Unul dintre ei a prezentat pașaport moldovenesc, iar al doilea – trei documente  ale Statelor Unite Mexicane, în ambele cazuri actele au fost ridicate și transmise spre expertiză.

Sâmbătă, în jurul orei 17:45, cu ruta „Istanbul-Chișinău” a sosit un cetățean al Uzbekistanului care a prezentat la controlul de frontieră un pașaport, emis pe numele său de autoritățile naționale. Din primele cercetări, polițistul de frontieră a depistat mai multe elemente definitorii ale documentului falsificate. Din declarații s-a aflat că cetățeanca de 35 de ani ar fi născută în Republica Moldova și a urmat toate procedurile de obținere a documentului în cauză. Acest fapt însă nu ar corespunde realității, deoarece ultima nu putea răspunde la întrebările referitoare la locul nașterii și nu poseda limba română sau rusă.

În data de 14 noiembrie, pe sensul de ieșire din Republica Moldova, în fluxul călătorilor de la cursa  „Chișinău – Istanbul” a fost depistat un cetățean al Statelor Unite Mexicane, în vârstă de 39 de ani. La controlul documentelor a prezentat pașaportul mexican, vizibil cu semne de falsificare. În timpul controlului suplimentar au fost prezentate și un permis de conducere, dar și un buletin de identitate,  care ar fi eliberate de autoritățile mexicane, la fel cu semne vădite de falsificare. La audieri cetățeanul a refuzat să dea declarații, nerecunoscându-și vina.
În cazul dat, persoana a fost reținută pentru 72 de ore și plasată în izolatorul de detenție preventivă al Direcției de Poliție mun. Chișinău până la luarea unei decizii. Fiind bănuit, conform art. 361 al.2 CP al RM.

In this article