CEC: precizări privind publicarea informației referitoare la persoanele care au făcut donații concurenților electorali sau partidelor politice

În legătură cu apariția în presă a informațiilor despre faptul că CEC ar fi hașurat, în mod abuziv informațiile ce țin de persoanele care au făcut donații către...

În legătură cu apariția în presă a informațiilor despre faptul că CEC ar fi hașurat, în mod abuziv informațiile ce țin de persoanele care au făcut donații către concurenții electorali sau către partidele politice și că ar fi fost informată de către Centrul pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal despre lipsa unor interdicții pentru realizarea acestei activități, aducem următoarele precizări, transmite Breaking News.

Potrivit art. 22 alin. (2) lit. d) din Codul electoral coroborat cu art. 43 alin. (4) din Codul electoral, în calitate de organ de supraveghere și control privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, Comisia Electorală Centrală recepționează și verifică rapoartele privind finanțarea campaniilor electorale, iar în termen de 48 ore de la recepționare acestea se plasează pe pagina web a Comisiei, respectând legislația cu privire la protecția datelor cu caracter personal. Aceleași norme sunt enunțate de art. 29 alin. (3) din Legea nr. 294 din 21 decembrie 2007 privind partidele politice și pct. 69 din Regulamentul privind finanțarea activității partidelor politice.

În această ordine de idei, luând în considerație că atât Codul electoral, cât și Legea privind partidele politice conțin norme restrictive pe de o parte și ambigue pe de altă parte, având drept scop excluderea oricăror interpretări abuzive, s-a luat decizia de a organiza în scurt timp o ședință comună interinstituțională a Comisiei Electorale Centrale și a Centrului pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, pentru a da o apreciere juridică clară normelor indicate mai sus.

Menționăm că CEC rămâne a fi o instituție deschisă și transparentă și va depune în continuare toate eforturile pentru asigurarea transparenței în domeniul finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale, cu respectarea prevederilor legale existente. Prilej pentru acest lucru reprezintă și alegerile locale generale care vor fi organizate de către Comisia Electorală Centrală pe 20 octombrie 2019.

In this article


Join the Conversation